szerző:
hvg.hu

Kifejezetten a sötétben való tájékozódásra és fotózásra való képérzékelő szenzort fejlesztett ki a Panasonic. A bejelentés mellé közzétett két fotópár meggyőző.

A japán vállalat új fejlesztésével elérhető, hogy egy szinte koromsötét környezetben is megfelelően részletesen lássanak a kamerák. Hasonló technológiák már jelenleg is vannak, a “trükközésnek” jellemzően a kép felbontása, így a rajta lévő dolgok pontos láthatósága issza meg a levét. A fejlesztés során egyesítették hagyományos CMOS érzékelőt és a (látható fényhez) közeli infravörös tartomány érzékelését. A Panasonic azt ígéri, a végeredmény egy sok részletében kivehető, éles kép lesz.

A bejelentés mellé két meggyző fotópárt is közzétettek, melyeknél bal oldalon a hagyományos képérzékelés által feldedett valóság látható, jobb oldalon pedig az, amit az új technológiával sikerült megmutatni belőle.

©
©

A kisméretű szenzort nem fényképezőgépekbe szánják, sokkal fontosabb felhasználási területei lehetnek. A japán vállalat reményei szerint a szenzor forradalmasíthatja a gépi látást, illetve nagy löketet adhat az intelligens közlekedési fejlesztéseknek. Ez utóbbihoz sorolhatjuk az egyre okosabb autókat, melyek így sokkal jobban láthatnak majd a sötétben, csökkentve ezzel a balesetveszélyes helyzetek előfordulását. No és nem jönne rosszul a technológia a biztonsági kameráknál sem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!