szerző:
hvg.hu

Az eddiginél négyszer nagyobb felbontású felvételekkel szolgáló űrszonda pontos közvetítést tud adni a viharokról, ami egyszerre látványos és hasznos is.

Az amerikai Légkör- és Óceánkutató Intézet (NOAA) és a NASA új űrszondája korábban fantasztikus képeivel keltett nagy feltűnést, de az eddiginél 4-szer nagyobb felbontású felvételeket készítő GOES-16 már hasznosságát is bizonyítja. A NASA közzé is tett egy videót, melyen egy texasi vihar látható.

A közel 36 ezer km magasan keringő űrszonda prezentációja látványos és nagyon fontos is, hiszen így a viharok útja és viselkedése élőben követhető és könnyebben jósolható. Aprólékosan mutatja, hogy hol gyengébb és hol erősebb a villámlás, illetve hol alakulnak majd ki a legnagyobb eséllyel viharok.

Ezzel a módszerrel az árvízekre és áradásokra, valamint a lehetséges erdőtüzekre való figyelmeztetéseket a megszokottnál hamarabb lehet kiadni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!