szerző:
hvg.hu

Ha bármikor tudni szeretné, mennyire szennyezett a levegő, amelyben él, keresse fel az alábbi oldalt.

A levegő szennyezettsége roppant alattomos, hiszen – a legsúlyosabb esetektől eltekintve – nem látjuk, mi minden kerül a tüdőnkbe. Egy ügyes, ennek mérésére hivatott eszköz még csak most gyűjti a pénzt a Kickstarteren, azonban nem is kell megvárnunk, hogy valóság legyen, a Breezometer nevű weboldalról minden kiderül, ugyanis pontos felvilágosítást kapunk környezetünk aktuális légszennyezettségéről.

Az oldalra fellépve néhány sokkoló adattal szembesülhetünk, például hogy minden nyolcadik haláleset kapcsolatban van a levegő szennyezettségével, vagy hogy a világ népességének 92 százaléka szennyezett levegőt lélegzik be. De vajon mi is közéjük tartozunk? Ez is kiderül, ha lejjebb megyünk az oldalon, ugyanis ha beírjuk a keresőmezőbe a címünket, máris egy térképen láthatjuk az aktuális levegőminőséget.

©

Jobbra a lebegőt szennyező összetevők mennyiségét is szemügyre vehetjük, illetve azt, mennyire engedi meg a levegő minősége, hogy utcára vigyük a gyerekünket, kiránduljunk, sportoljunk. Előrejelzést is láthatunk a várható légszennyezettségről, sőt a pollenek mennyiségéről is kapunk információt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.