szerző:
hvg.hu

Tudományos vizsgálatnak vetették alá a Nemzeti konzultáció Brüsszelre irányuló felvetését. A belga fővárost ugyanis sokféleképpen meg lehetne állítani például úgy, hogy aztán a Napba zuhanjon.

A Föld és vele együtt Brüsszel kering a Nap körül, hozzávetőleg 30 km/s sebességgel. Amennyiben megállítjuk Brüsszelt, úgy elveszti a perdületét, ezért a Napba zuhan. Keplet harmadik törvénye értelmében 2-2,5 év, azaz 65 nap alatt a város eléri a Napot – olvasható abban a tudományos infografikában, amit a földtudományos témákat izgalmasan feldolgozó Geothing blog tett közzé.

Azt is megtehetnénk, hogy a hőmozgást állítjuk meg a városban. Ez a fizikai rendszerek részecskéinek rendezetlen mozgsása, amit megállíthatunk, ha brüsszelt -273,15 fokra hűtjük. Ilyen alacsony hőmérsékleten az anyag új, eddig ismeretlen fázisai is létrejöhetnek, így tudományosan mindenképpen érdekes kísérlet lenne a dolog, ami nagyot lendíthetne a ma ismert fizikán.

De van ám itt még bőven tudományos ötlet – itt találja az összeset.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!