szerző:
hvg.hu

Mától közeledik a Földhöz a 2014 JO25 nevű kisbolygó. Egy-két napig látni is lehet majd.

Ahogy arról már hírt adtunk, szokatlanul közel kerül a Földhöz egy aszteroida. A 2014 JO25 a NASA számításai szerint várhatóan mintegy 1,8 millió kilométer távolságra, 4,6 Föld–Hold-távolságra fog elrepülni a Föld mellett.

A NASA szerint ez a kisbolygó 400 év óta április 19-én fog a legközelebb kerülni a Földhöz, és a következő 500 év alatt is ez lesz a legkisebb távolság közte és a Föld között. Az űrhivatal azt közölte, hogy ez a távolság ahhoz éppen elég nagy, hogy biztonságos legyen, ahhoz viszont elég kicsi, hogy láthatóvá váljon az égitest.

Az aszteroida a Nap felől fogja megközelíteni a Földet, és április 19. után láthatóvá válik az éjszakai égbolton. Kis távcsővel egy-két éjszakán át lehet majd látni – ha tiszta lesz az égbolt –, mielőtt gyorsan eltávolodik a Földtől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!