szerző:
hvg.hu

Beépített ujjlenyomat-leolvasóval szerelt, a tulajdonosát PIN-kód helyett ujjlenyomatával azonosító bankkártyát mutatott be a MasterCard.

Két dél-afrikai banknál már tesztelte azt a bankkártyát a MasterCard, amely a mobilfizetéseknél ma is alkalmazott ujjlenyomat-leolvasó technológián alapszik. Nagy különbség azonban, hogy az ujjlenyomat-azonosításhoz eddig okostelefonra és azon futó alkalmazásra is szükség volt, az újfajta bankkártyánál azonban már a plasztiklapba van építve az érzékelő.

Ennél a megoldásnál azonban nem a felhasználó ismerteti meg ujjlenyomatát az érzékelővel. A regisztrációhoz be kell mennie a pénzintézetébe, ott rögzíti majd az ujjlenyomatát, amelyet titkosított digitális kóddá alakítanak, és ez kerül fel a kártyára. Ezután a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya: a kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik – amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.

Jobb fönt az ujjlenyomat-olvasó szenzor.
©

A legjobb az egészben, hogy az új típusú kártyákhoz nem lesz szükség új hardverekre az üzletekben.

A következő hónapokban újabb tesztek várhatók a biometrikus kártyákkal, Európában is. Az új bankkártyák teljes körű bevezetésére várhatóan még idén sor kerül világszerte.

Ha tudni szeretne róla, mikor kérhet itthon is ilyen, újfajta bankkártyát, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!