Balogh Csaba
Balogh Csaba

A márka eddigi kínálatában újdonságot jelentő számítástechnikai kategóriát, annak első tagjaként pedig egy dizájnerlaptot mutatott be a Lisszabonban zajló IFA 2017 sajtókonferencián a Porsche Design. Ennek apropója, hogy a gépet a napokban kezdik el árulni.

Az óra, napszemüveg, toll, futócipő és okostelefon után a számítástechnika területére is belép a megjelenésben és életérzésben az autómárkához kapcsolható termékeket összefogó Porsche Design. Az új termékkategória első tagja egy olyan laptopból tabletté alakítható készülék, amelynek nem csak lehúzható a billentyűzet részről a képernyője, hanem rajta hagyva (közel) 360 fokban átforgatható is. Külön-külön mindkét megoldásra rengeteg példa van már, de a német tervezők szerint ők az elsők, akik mindkét megoldást kínálják egy gépben.

©

Az összecsukva 16 mm-nél is vékonyabb, Porsche Design Book One névre hallgató készüléket szétnyitva egy 13,3 hüvelykes, 3200x1800 pixeles (QHD), érintéssel is vezérelhető képernyő kerül elő. Aki nem hagyományos formában szeretné használni, az a monitor paneljét le is emelheti, vagy ha úgy kényelmesebb, körbe is forgathatja. Ez utóbbi megoldáshoz eddig a Microsoft Surface Bookjában található forgatómechanikát tartottuk a legszebbnek, de tény, hogy a PD Book One-hoz sikerült hasonlóan elegánsat alkotni.

A kategóriájához illően az Intel i7-es processzoraival (2,70 GHz/3,50 GHz), 16 GB RAM memóriával és 512 GB-os SSD tárhellyel szerelt gép a gyártó ígérete szerint "normál használat mellett" 14 órán át bírja egy töltéssel. (Mint az bebizonyosodott, ezt az adatot az Apple-n kívül minden más gyártónál érdemes nem elhinni.) Nulláról 100 százalékra feltölteni 2 óra alatt lehet.

A windows 10-es Porsche Design Book One egyébként nem csak megjelenésének eleganciájában, hanem árazásában is hasonlít a márka autóihoz: a gép sokaknak tetszhet, de csak kevesen tudják kifizetni. A még áprilisban, azaz napokon belül megjelenő, a szeptemberi IFA szakkiállításon is feltűnő notebook ára 2795 euró, ami 877 ezer forintot jelent.

Ha tudni szeretne az laptopokról, a legérdekesebb újdonságokért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Balogh Csaba Tech

Kiderült, mi lehet izgalmas szeptember elején Berlinben, jön az IFA 2017

Külön teret szentelnek az innovációnak, az eddiginél nagyobb területen állítanak majd ki a márkák, a startupokat befektetőkhöz, a gyártókat pedig beszállítókhoz próbálják majd juttatni – nem kis tervekkel vágnak neki az IFA 2017 szervezői az idei berlini szakkiállításnak.