szerző:
hvg.hu

A napokban ismét felszállt a Falcon 9 hordozórakéta, hogy egy kémműholdat juttasson célba. A landolást ezúttal úgy örökítették meg, ahogy eddig soha nem láthattuk.

Nemrég tért vissza a SpaceX hordozórakétája a Földre, ami kapcsán sokan azonnal űrforradalmat emlegettek. Nem is csoda, eddig ugyanis soha nem fordult még elő, hogy egy használt rakétát sikerüljön újra fellőni, majd visszahozni. Korábban több videót is láthattunk már arról, hogy miként landol Elon Musk játékszere, a napokban azonban azt is végignézhettük, milyen hihetetlenül bonyolult visszahozni egy ilyen rakétát.

Nemrég egy amerikai kémműholdat juttatott a levegőbe a Falcon 9, a fejlesztők pedig nemcsak az első fázisra – ez tartalmazza a hajtóművet és minden olyan egységet, ami visszatér a Földre – szereltek kamerát, hanem a földről is vették, ahogy az űreszközt zuhanás közben ismét egyenesbe hozzák az irányítók, hogy végül sikeresen landolhasson.

A rakéta mintegy 76 km magasságban és 1642 m/s-os sebességnél vált le, hogy aztán egyre gyorsabban zuhanjon a föld felé. A fázis először a "szárnyait" nyitotta ki, majd a fúvókák segítségével egyenesbe kormányozták. A landolás leglátványosabb része az volt, amikor először kapcsolták be a hajtóművet, ami gyorsan lefékezte a zuhanást. Végül olyan simán szállt le, mintha csak ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. A videóban (a lényeg 14:20-nál kezdődik) jól hallható, hogyan ujjong az irányítóközpont személyzete. Nem csodáljuk, tényleg mestermunka volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!