szerző:
hvg.hu

A szuperszilárd anyag szerkezetében nincs súrlódás, így bármeddig képes mozogni, ugyanakkor pontosan olyan kemény, mint bármelyik másik szilárd tárgy.

Képzeljen el egy olyan érmét, amit ha megpörget, soha nem fog megállni. Azért nem, mert hiába forog az asztalon, nincs súrlódása, így nincs is olyan erő, ami lassítaná, vagy megállásra késztetné. Az anyag ezen állapotát a kutatók szuperszilárdságnak nevezik, a létezése azonban eddig csak feltevés volt.

A Sputnik News beszámolója szerint most a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), valamint a Zürichben található Szövetségi Műszaki Főiskola kutatói egymástól függetlenül jelentették be, sikerült előállítaniuk egy olyan anyagot, ami pontosan ezekkel a tulajdonságokkal bír.

Illusztráció.
©

A szuperszilárdság elnevezés nem véletlen, a hasonló tulajdonságokkal rendelkező (csak épp folyékony halmazállapotú) szuperfolyékony anyagot még az 1930-as években fedezték fel és nevezték el így. Az ilyen folyadék belsejében nulla a viszkozitás, vagyis nincs súrlódása, így ha egy pohárban megkevernénk egy ilyen folyadékot, az örökre forgásban maradna. Az anyagot olyan, rendkívüli pontosságot igénylő műszerekbe építették be, mint a spektroszkópok vagy a giroszkópok.

A kutatók mindeddig csak elméletben tudták igazolni a szuperszilárd anyag létezését, az amerikai és a svájci szakembereknek azonban most más-más módszerrel ugyan, de sikerült ezt létrehozniuk. Az eredménynek azonban egyelőre csak a kutatók örülhetnek, az anyagot ugyanis majdnem az abszolút nulla fokon, ultraerős vákuumban sikerült csak létrehozniuk.

A felfedezés ugyanakkor nagy segítség lehet más kutatások számára, vagy épp ahhoz, hogy jobban megértsük, mi minden lehetséges a természetben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!