szerző:
hvg.hu

Magyarországon is veszélybe kerülhet a betegellátás a globálisan zajló kibertámadás miatt – hívta fel a figyelmet a Sophos kiberbiztonsági vállalat. Kisebb léptékben, de korábban is volt már erre példa.

A magyarországi kórházi ellátások egy része veszélybe kerülhet, sőt le is állhat egy időre – közölte szombaton délelőtt a Sophos, reagálván a világszerte jelenleg is zajló kibertámadás-sorozatra reagálva, amely az Egyesült Királyságban több kórház működését is ellehetlenítette.

A Sophos szerint a zsarolóvírusos támadások kisebb-nagyobb mértékben ugyan, de hatással vannak az adott intézmények napi szintű működésére. A legrosszabb esetben – és erre volt már példa korábban Magyarországon is – a kórház informatikai rendszere bénul le, és maga a betegellátás egy része is leállhat.

Az egészségügyi szervezetek számára fontos lenne, hogy a kiberbiztonsági cégek által javasolt legjobb eljárásokat kövessék, majd elkezdődhet a további biztonsági rétegek felépítése az újgenerációs technológiák és kibővített védelmi funkciókkal. A biztonsági rendszernek egyszerűen implementálhatónak és fenntarthatónak kell lennie, továbbá olyan szisztematikus működést kell biztosítaniuk, amellyel automatizálhatóvá válnak bizonyos részei, hogy ne árassza el a végeláthatatlan mennyiségű feldolgozandó adattal a fenntartást végzőket.

A Sophos szakértői úgy látják: az egészségügyi szervezetek számára azonban nem elegendő, ha csak a hálózat egyes részeit fedik le, mivel manapság a legtöbb hálózatot célzó támadás több könnyen támadható behatolási pontból érkezik.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Papós Tamás Tech

Ne legyen paranoiás, de jobb, ha tudja: 1 kattintással is tönkreteheti az életét

Már csak az elmúlt napok hackertámadásai is bizonyították, hogy minél okosabbak körülöttünk a készülékek, annál nagyobb veszélyben vagyunk. Egy minisztérium elleni offenzíva és a főnökünknek tűnő személy ártatlannak látszó e-mailje is képes nagy károkat okozni. A T-Systems Magyarország idei Symposium konferenciáján előadó Adam Philpott szerint el kell fogadnunk ezt, de nem kell paranoiásnak lennünk, hiszen tehetünk a jelenség ellen.