szerző:
MTI

Egy francia egyetem jóvoltából az interneten elérhetők Alexandre Grothendiecknek, a 20. század egyik legjelentősebb matematikusának mintegy 18 ezer oldalnyi kiadatlan jegyzetei.

A 2014-ben elhunyt matematikus géniusz átalakította "a matematika egyik területét, az algebriai geometriát" – emlékeztetett Jean-Michel Marin, a dél-franciaországi Montpellier-i Egyetem igazgatója, ahol Grothendieck dolgozott, és amely közzéteszi a tudós jegyzeteit.

"Jegyzeteinek feltárása több évi munkába kerül majd a szakértőknek. Csak néhány százan vannak a világon, akik képesek megérteni őket. Nem csak korábban nem publikált eredményeket, de a gondolatainak megértését segítő eszközöket is tartalmaznak" – tette hozzá az igazgató. Az internetre feltett jegyzetek egy 28 000 ezer oldalas archívumból származnak, amelyet a mester egyik tanítványának adott. Elsőként 18 ezer oldalnyi jegyzetet digitalizálták, amely itt elérhető. A diák, Jean Malgoire azóta is a Montpellier-i Egyetem tanára. A közzétételt a matematikus gyerekei engedélyezték, övék a tárgyi tulajdon joga, de átengedték a közlés jogát az egyetemnek.

Alexandre Grothendieck, akit a nagyközönség csak kevéssé ismert, de matematikusi körökben legendának számított, 1928. március 28-án született Berlinben és 1971-ben kapott francia állampolgárságot. Merész szellemű zseni volt, aki nem ismerte az engedményeket, radikális környezetvédőként ismerték nem mindennapi személyiséggel.

Forradalmasította a geometriát, majd 1990-ben a dél-franciaországi Pireneusok egyik kis falujába vonult vissza a világ elől, ahol 86 éves korában hunyt el. 1996-ban neki ítélték a matematikai Nobel-díjként ismert Fields-díjat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!