szerző:
hvg.hu

Marcus Hutchins az a fiatal kiberbiztonsági szakember, aki szombaton a szabadságát hagyta félbe csak azért, hogy küzdjön a világméretű kibertámadás ellen. Nem nagyon aludt, de ezért most sokan hálásak neki.

Péntek óta tombol az interneten a világ eddigi legnagyobb kibertámadása. A WannaCry már eddig is több százezer gépet fertőzött meg, a szakemberek pedig attól tartanak, a helyzet a napokban csak tovább fokozódhat. Nem csoda, hogy a kiberbiztonsági szakemberek folyamatosan a vírus megállításán ügyködnek – a legnagyobb eredményt azonban egy 22 éves informatikus érte el, aki a Kryptos Logic nevű cégnél dolgozik, szenvedélyből pedig a MalwareTech oldalt üzemelteti.

A Telegraph által felkeresett Marcus Hutchins szombaton véletlenül megtalálta a zsarolóvírus egyik variánsának leállító gombját, ehhez pedig mindössze 3028 forintra volt szüksége (az esetről itt olvashat bővebben). Már épp szabadságát töltötte, de úgy döntött, beszáll a munkába, és megpróbálja valahogy megtalálni a vírus ellenszerét.

Egyik régi ismerőse és kollégája, Kurtis Baron szerint ez azért is lehetett gyors döntés Hutchinsnak, mert elsősorban nem munkaként tekint az ilyen feladatokra, a vírusok megfejtése a szenvedélye.

A 22 éves szakember saját elmondása szerint pénteken reggel 10 órakor kelt fel, de akkor még semmi jele nem volt annak, hogy ilyen méreteket ölt majd a támadás. El is ment egy barátjával ebédelni, ezalatt azonban fénysebességgel kezdett terjedni a WannaCry.

Marcus Hutchins szobája és számítógépe.
©

Mint mondta, a domain regisztrálása nem légből kapott ötlet volt, ugyanis az is a munkájához tartozik, az elmúlt évek során több ezer hasonló célú webcímet hozott már létre. A szakember saját bevallása szerint majd kibújt a bőréből örömében, amikor felfedezte, hogy a vírus egyik kikapcsológombját találta meg. Ez ugyan nem állította meg a rosszindulatú program terjedését, de alaposan lefékezte a járványt. Hutchins munkáltatója úgy döntött, egy hét rendkívüli szabadságot ad cserébe (azon felül, hogy a korábban kivett egyhetes szabadság is folytatódhat).

Fontos, hogy a már megfertőzött gépeken ez semmit nem segít, illetve valószínű, hogy a vírus más variánsainak más "kill switch" kapcsolója van. Mivel a vírus globálisan fertőz, érdemes saját hatáskörben is mindent megtenni ellene. Ehhez itt talál pontos instrukciókat.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!