szerző:
hvg.hu

Ázsiát sem kíméli a WannaCry zsarolóvírus, a magyar idő szerint hétfő délelőtt érkező kínai jelentések szerint több tízezer állami intézményt és vállalatot fertőzött meg a számítógépeket lebénító kártevő.

Kínában harmincezer szervezet, köztük kórházak, kormányzati hivatalos és egyetemek rendszereit is támadás érte – jelentette a Qihoo 360 / 360 Security helyi kiberbiztonsági cég. A hírt időközben a Xinhua állami hírügynöség is megerősítette, ők 29 ezer fertőzésről tudnak.

A BBC jelentése szerint a támadás miatt már a hétvégén le kellett állítani a PetroChina állami olajvállalat hálózatát, így 12 órára teljesen megszűnt az összeköttetés a benzinkutakkal, a fizetést lebonyolító online rendszert is le kellett kapcsolni.

A japán Nippon TV-ben azt mondták, a szigetországban 600 vállalat rendszerébe jutott be a vírus.

A biztonsági szakemberek szerint a hétfő egy nehéz nap lehet, és új szintre emelheti a vírusfertőzés intenzitását. Mivel a vírus globálisan fertőz, érdemes saját hatáskörben is mindent megtenni ellene. Számítógépe fertőzöttségének megelőzéséhez frissítenie kell a Windowst. Ha XP fut a gépén, itt találja a megoldást, ha újabb Windows, akkor pedig itt.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!