szerző:
hvg.hu

Húsz évvel ezelőtt született meg a Winamp zenelejátszó első verziója, akkor indult el a Netflix és szintén 1997-ben jegyezték be a Facebook.com webcímet. De van azért itt még néhány érdekesség. 1997-ben olyan fontos technológiai eseményeknek lehettünk szemtanúi, amelyek alapvetően határozzák meg mai gondolkodásunkat.

Húsz évvel ezelőtt alapították meg az azóta is teljes egészében magyar tulajdonban lévő ACE Telecomot. Az internetszolgáltatásokban utazó vállalat ennek apropóján összeszedte, hogy mi is történt még a technológia terén abban az évben, amikor (egyáltalán nem mellesleg) megjelent az Álomhajó című limonádésláger is.

  • 1997-ben Steve Jobs visszatért az az Apple-höz, a vezérigazgatói székbe, Bill Gates pedig a világ leggazdagabb embere lett.
  • Az IBM által fejlesztett Deep Blue névre keresztelt számítógép szabályos hatjátszmás páros mérkőzésen legyőzte Garri Kaszparovot, a sakkozás akkori világbajnokát. Érdekesség, hogy a Deep Blue azóta az IBM hírességi listáján előkelőbb helyet foglal el, mint a vállalat hús-vér vezetői.
  • Elindult a Netflix, a világ legnépszerűbb online videótékája Amerikában. (Magyarországon tavaly óta érhető el.)
  • Január 10-én mutatták be a PNG fájlformátumot, amely veszteségmentes képtömörítést tesz lehetővé.
  • Ebben az évben jelent meg a Winamp zenelejátszó szoftver legelső változata is, amelyet az első években a könnyen kezelhető playlistek és a rendszerezhető médiakönyvtár tettek népszerűvé. Megjelenése után rövid időn belül 3 millióan töltötték le a programot, 2000-re pedig 25 milliós felhasználói bázisa lett.
  • Regisztrálták a Facebook.com domaint. Az oldalnak – amely 2004-ben indult el – ma már 1,28 milliárd napi aktív felhasználója van.
  • Az edinburghi Roslin kutatóintézet bemutatta Dollyt, a világ első klónozott bárányát, akinek születése mérföldkő volt az orvostudományban, ám szervezetének sejtjei a természetesen nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregedtek, ez pedig óvatosságra intette a kutatókat a klónozás távlatainak megítélésében.
  • 1997-ben érkezett meg a Marsra a Discovery-program második űrszondája, a Mars Pathfinder, amely a bolygó kutatásának legsikeresebb űrszondája volt: a leszálló egységgel 3 hónapig tartott aktív kapcsolatot a NASA.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!