szerző:
Gécs Dániel
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A LocoRoco nem csak kellemes hangulata és fülbemászó dallamai miatt lehet a szülők kedvence: ügyességi játék lévén kellő mennyiségű, a kognitív képességek fejlesztését nagyban segítő feladvánnyal látták el a készítők. Kipróbáltuk a videojátékot, amellyel a tévé előtti gubbasztás akár csemeténk hasznára is válhat.

A videojáték csak butít és nyomorba taszít – hogy a sokak szerint szinte az alkoholizmussal egy lapon említett panel olykor mennyire nem igaz, azt jól mutatja aktuális tesztalanyunk is. A Sony által előbb kézi konzolra kiadott, majd a hagyományos, „tévés” változatban is elérhetővé tett LocoRoco igazi kuriózumnak számított tíz évvel ezelőtt – és nem, nem a szociális viselkedésre gyakorolt (negatív) elváltozások, sokkal inkább a humort a kreativitással egyedülálló módon ötvöző tulajdonsága miatt, amely főként a kisgyermekes szülőket ültette a konzolok elé.

A LocoRoco ugyanis egy kifejezetten családbarát program hírében állt, amely nyugodt szívvel volt ajánlható a legkisebbek számára. Nem véletlen, hogy a feladványokat, kirakót, de még rejtvényeket is magában foglaló program a mai napig igen jól, 83 ponton áll a szoftverkritikák értékeléseit egybe gyúró Metacritic oldalán. Ekkora sikerhullámot pedig vétek lett volna nem meglovagolni, így aztán a LocoRoco az aktuális konzolgeneráción is tiszteletét teszi.

Falunk és nevetünk

Az egyébként kirakósként aposztrofált program főhőse nem más, mint LocoRoco, egy amolyan rendkívül falánk – és gyakran akár osztódásra is képes – kisgömböc, akinek vagy aminek (a hova sorolását olvasóinkra bíznánk) békés és boldognak hitt világát földönkívüli életformák igyekeznek kevésbé mosolygósra faragni.

©

Noha az ufós téma nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek egy kifejezetten gyermekeknek szánt videojáték esetében, aggodalom egy szál se, a program egyik fő eleme a furcsa, de rendkívül szerethető, rajzfilmszerű képi világ, amely valóban humoros módon igyekszik megragadni a csemeték figyelmét. Utóbbit ráadásul főhősünk feneketlen bendője is erősíti: különböző mutatványokat alkalmazva kell megfelelő helyzetbe billenve ennünk, növekednünk és ezáltal előrébb haladnunk. A billenés pedig, mint olyan, kulcsfontosságú elem.

Nem úgy van az

A nem túl szokványos közeg mellett ugyanis az irányítás sem nevezhető épp hétköznapinak, mely voltaképp az egyik fő esszenciája a LocoRoco kedves kis világának: a hasonló tematikájú játékokkal ellentétben ezúttal nem a karaktert mozdítjuk a megfelelő pozícióba, hanem fordítva, a pályával kell oly módon manőverezni, hogy gömböckénk minden útjába kerülő elemet felfalhasson.

Leírva mindez persze kissé bonyolultnak tűnhet, ám a gyakorlatban pillanat alatt elsajátíthatók az alapok, s mondhatni tényleg gyerekjátékká válik az irányítás. Nem véletlenül: a bonyolult kombinációkat egy 3-4 éves korú gyermeknek szinte örökkévalóságnak tűnne elmagyarázni, így aztán a felesleges gombokat nélkülözendő, a fejlesztők mindössze két, egyébként nagyon is kézre álló billentyűre szorítkoztak a kezelhetőség kialakításakor.

Amivel a gyerek is „okosodhat”

Egyetlen ügyességi játék sem lenne teljes megoldásra váró logikai feladványok nélkül, így aztán a LocoRoco esetében sem kell nélkülöznünk azokat. A fejlesztők közlése szerint az aktuális, Remastered címmel hirdetett (durva fordításban ráncfelvarrt) epizódban 40 féle vibráló pályán tehetjük próbára magunkat.

©

Némelyikhez érdekes és izgalmas minijátékok is társulnak, amolyan rejtett, de a gyermek kognitív képességeit nagyban javítandó céllal: a játék egyebek mellett hatékony eszköz lehet a rövidtávú vizuális emlékezet, a térben való gondolkodás, a megosztott, a szelektív figyelem, valamint a reakció idő és a válaszkontrollal kapcsolatos fejlődés terén is.

Megváltást vagy az új kor szellemi eljövetelét persze ne is várjuk tőle, arra viszont kiváló, hogy célzott módon sarkalljuk kikapcsolódásra a gyermeket. S minthogy egy PlayStation 4-re fejlesztett programról van szó, az addikció esetleges esélyét már csírájában kigyomlálhatjuk, hiszen a konzol előre beépített szülői felügyeletre alkalmas funkciójával gyakorlatilag előre megszabott időmennyiséget engedélyezhetünk a játékra. Emiatt aggódni tehát felesleges.

©

Vegyük/ne vegyük?

A LocoRoco egy vidám, hangulatos program, amely családos kikapcsolódásra is több mint alkalmas: a csemete mellett mi magunk is nagyszerűen szórakozhatunk, hála a játék által diktált tempónak, a fülbemászó zenei aláfestésnek, és a már említett, az agytekervényeket sokszor bizony alaposan megmozgató talányoknak. 10-ből 10 pontot ítéltünk meg neki, gyerekeknek és kisgyerekes családoknak kifejezetten ajánljuk.

A többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!