szerző:
hvg.hu

Terrorizmus, álhírek terjedése, felhasználói adatok használata – csupán három témakör abból a hétből, amiről a Facebook úgy döntött, a nyilvánosság előtt fog beszélni. Nehéz kérdések vannak, egyelőre senki nem tudja rájuk a választ.

A Facebook az eddiginél sokkal nagyobb rálátást szeretne adni a felhasználóknak a döntési folyamatról és az ahhoz kapcsolódó háttérmunkáról. A Hard Questions (magyarul: súlyos kérdések) projekt keretein belül olyan, igen fajsúlyos kérdésekben igyekeznek felvilágosítást adni, ami rengeteg felhasználóban felmerült korábban, de érdemi, minden oldalról jól megfontolt választ eddig senki nem tudott rá adni.

A Facebook a bejelentéssel egy időben azt is elárulta, melyik az a hét kérdés, ami kapcsán első körben mindenképpen szeretnének magyarázatot adni a júzereknek (és persze mindenki másnak is.) Ezek az alábbiak:

  1. Mit kellene tennie az oldalnak, hogy megállítsa a terroristák propagandájának online terjedését?
  2. Ha valaki meghal, mi történjen a digitális lábnyomával (adataival)?
  3. Mennyire erélyesen kell egy közösségi oldalnak figyelnie és eltávolítania a vitatható képeket és bejegyzéseket? Kinek kellene egyáltalán eldöntenie, hogy egy kulturálisan is sokszínű társadalomban mi a vitatható, és mik az általános normák?
  4. Ki határozza meg, hogy mi az álhír, és mi a különbség az álhír és egy vitagerjesztő politikai beszéd között?
  5. Jó hatással van-e a közösségi média a demokráciára?
  6. Hogyan kellene használni a felhasználók adatait anélkül, hogy az bizalomvesztést okozzon?
  7. Hogyan kellene megtanítani a fiatalokat arra, hogy az önkifejezésüket egy biztonságos környezetben tegyék meg?

A közösségi oldal vezetői nem csak a saját oldalukról közelítenének a problémahalmazhoz, szeretnék, ha a felhasználók nem csak a problémákat hajtogatnák, hanem épkézláb javaslataik is lennének a megoldásokra. Éppen ezért egy emailcímet is létrehoztak ([email protected]), ahová bárki elküldheti (további) kérdéseit, észrevételeit, ötleteit. Természetesen nem árt, ha mindezt angolul tesszük meg. (De azért, ha van ötlete, azt alább leírhatja nekünk hozzászólásban magyarul is.)

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook új dolgairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!