szerző:
hvg.hu

A mobiltelefonok és az autók navigációját segítő GPS helymeghatározó rendszer pontosságát javító második műholdját is felbocsátotta Japán. A következményt észre fogja venni a mindennapokban is.

A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) beszámolója szerint a június elején fellőtt Micsiki 2, a korábban már pályára állított elődjéhez hasonlóan 33-39 ezer kilométeres magasságban működik majd. A Micsiki 1-et 2010 bocsátották fel, és együttműködött az amerikai műholdrendszerrel, de rádiójeleit a felhőkarcolók és a hegyek egyes esetekben akadályozták. Ennek az volt a következménye, hogy a helymeghatározó a valóságostól néhány méteres eltéréssel adta meg az egyes tárgyak helyzetét.

A korábbi néhány méteres eltérést most egyméteresre csökkentik, sőt egyes jobb vevőegységekkel akár 6 centiméteresre is korlátozható.

A japán kormány azt tervezi, hogy idén még további két, 2023-ig további öt műholdat állít Föld körüli pályára a GPS helymeghatározó rendszer fejlesztése érdekében.

Nemrég egyébként elindult az EU saját rendszere is: ha szokott használni navigációs programot, akár el is felejtheti a GPS-t, érdemes kipróbálnia a Galileót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!