szerző:
hvg.hu

A Thaiföldön lebukott három kínai férfi havonta mintegy 1,2 millió forintnak megfelelő összeget keresett azzal, hogy a mobiltelefonokról kamu lájkokat és megtekintéseket generált.

Alig egy hónapja közölt egy igen érdekes jelentést a White Ops nevű kiberbiztonsági cég, amely szerint az internetes forgalom mintegy 20 százalékát nem a felhasználók, hanem a mesterségesen generált, illegális kattintások adják. Ezeknek köszönhetően nő meg egyik napról a másikra gyorsan a lájkok és a követők száma, a hirdetési bevételekből élő oldalak pedig nagyot szakíthatnak ezek működésével. Hogy honnan is érkezik egy ilyen generált kattintás, azt most a thaiföldi rendőrségnek köszönhetően mi is láthatjuk.

Az egyenruhások egy hete a kambodzsai határhoz közel ütöttek rajta egy bérelt lakáson, ahol három kínai férfi üzemeltette az igen szépen fialó kattintásgenerátorát. A thaiföldi rendőrök több mint 500 okostelefont, mintegy 350 ezer(!) SIM kártyát, 21 kártyaolvasót és kilenc számítógépet találtak a lakásban. A telefonok mindegyikét számítógépre kötötték, így vezérelve azok működését.

A Motherboard beszámolója szerint a csalók kifejezetten a kínai WeChat nevű közösségi plattformra szakosodva dolgoztak, havonta mintegy 1,2 millió forintnak megfelelő összegért. A WeChatnek egyébként mintegy 880 millió aktív felhasználója van havonta, de hogy a lájkok közül mennyi lehet a hamis, azt egyelőre nem lehet tudni. A The Bejinger egy 2015-ös beszámolója szerint azonban meglepően könnyű a lájkokat és a megtekintéseket manipulálni a platformon.

A most lebuktatott három kínai férfi valószínűleg pénzbüntetéssel ússza meg a dolgot, mielőtt kitoloncolnák őket Kínába.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!