szerző:
hvg.hu

Az internetezők összegyűjtötték rá a pénzt, a fejlesztők pedig betartották az ígéretet: a 19. század végéből és a 20. század első feléből alapos digitális utómunkával színesítették azokat a fotókat, amelyek világhírű helyek építkezéséről készültek.

A fotók digitalizálásával foglalkozó Dynamichrome és a Retronaut ötlete volt, hogy régi, 19. század végéről és a 20. század első feléből származó fekete-fehér képeket színesítenek. Világhírű helyek építéséről készült fotók érdekelték őket, és azt is kiderítették, milyen színekkel lehetne a leginkább valósághű a színesítés. Ehhez netezők segítségét kérték, akik össze is gyűjtötték a pénzt a projektre.

A két cég pedig el is készült már jó néhány kép digitalizálásával és színesítésével, ezekből válogattunk. Mutatjuk az eredetit és a színesített képet is, illetve az évszámot, amikor készültek az eredetik.

Eiffel-torony (1888)
©
Eiffel-torony (1888)
©
Taj Mahal (1942)
©
Tower híd (1889)
©
Tower híd (1889)
©
Szabadság-szobor (1882)
©
Szabadság-szobor (1882)
©
Stonehenge (1920)
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!