szerző:
hvg.hu

A Roomba robotporszívó gyártója úgy gondolta, jól jöhetne egy hasonló eszköz a kertekben is. Most közösségi finanszírozással gyűjti rá a pénzt.

Igazi sikertermék volt a massachusettsi Franklin Robotics Roomba nevű robotporszívója, több mint 15 millió darabot értékesítettek belőle. A cégnél úgy gondolták nemcsak a por, hanem a gyomok ellen is felvennék a harcot, s most Tertill nevű napelemes gyomlálórobotjukra gyűjtik a pénzt a Kickstarteren. A pénzgyűjtési időszakból még több mint három hét hátravan, és a célul kitűzött összegnek már több mint a háromnegyede össze is jött.

©

A robot mindennap napfürdőt vesz, azaz feltölti magát a napfénnyel, majd bóklászni indul a kertben. érzékelőinek köszönhetően kikerüli az akadályokat, illetve a nagyobbra nőtt hasznos növényeket, csak a földből épp kibújt gyomokat vágja le kíméletlenül. Ha egy kis növényt ültetnénk, azt minikerítéssel lehet körbevenni, hogy a robot ne bántsa.

A robot Bluetoothon keresztül akár a telefonunkkal is párosítható, és azért USB-n keresztül is lehet tölteni, hogy ha sokáig nem akarna kisütni a nap, akkor se lustálkodjon. Tertillt jelenleg 225 dollárért (körülbelül 62 ezer forintért) lehet előrendelni a Kickstarteren. Jövő év márciusára ígérik a szállítást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.