szerző:
hvg.hu

Harminc év múlva állnia kellene a holdfalunak.

Megismételte sötét jóslatát Stephen Hawking asztrofizikus egy keddi tudományos fesztiválon: az emberiségnek néhány száz éven belül meg kell telepednie más bolygókon, hogy elkerülhesse a kihalást – számolt be róla a Washington Post. A tudós szerint nem lesz több hely a Földön, így nincs más hátra, mint más világokat benépesíteni; mégpedig a Naprendszeren kívül.

Hawking első lépésként azt javasolja, a következő harminc évben épüljön nemzetközi együttműködésben állandó kolónia a Holdon. Újabb tizenöt év múlva elérhetnénk a Marsot, majd néhány évtizeddel később ott is megépíthető egy bázis.

Az Európai Űrügynökség tanulmánya szerint egy "holdfalu" megtervezése és létrehozása húsz évet venne igénybe. A NASA hosszú távú tervei szerint az első ember a 2030-as években léphetne a Marsra.

Utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, az utolsó Apollo-küldetéssel.

Hawking félelmei között földön kívüli fenyegetések – például aszteroidabecsapódás – mellett a klímaváltozást, a bioszféra pusztulását, az ásványkincsek kimerülését említette egyebek mellett.

A tudós elsődlegesen az Alpha Centauri rendszer Proxima B nevű bolygójába veti reményét, ez mindössze 4,37 fényévre található. Igaz, hozzátette, hogy a jelenlegi technológiával a csillagközi utazás szinte kivitelezhetetlen.

Ha máskor is tudni szeretne Hawking professzor jóslatairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!