szerző:
hvg.hu

Rekord mennyiségű eső esett le a Daytoni Nemzetközi Repülőtéren, ahol éppen a vasárnapi légibemutatóra gyakorlatoztak a katonai repülők. Az egyik vadászgépnek repülés után, a földön sem sikerült a mutavány.

Az amerikai légierő szakemberei a mostoha időjárási körülmények ellenére biztonságosnak ítélték a daytoni repülőteret, de egy, a hétvégi Dayton Air Showra készülő F-16D Fighting Falcon típusú vadászgép balesetet szenvedett – jelentette a Dayton Daily News.

A beszámoló szerint a levedőben még minden rendben volt az F-16-ossal, sőt még a szélben és esőben végrehajtott landolás pillanata is zökkenőmentes volt. A leszállási folyamat végén azonban a vadászgép túlcsúszott a futópályán. A WHIO 7 tévécsatornának nyilatkozó szemtanú megfogalmazása szerint úgy haladt a gép a nagy vízben, mintha hidroplán lenne.

©

A pilóta balra és jobbra igazítással megpróbálta legalább egyenesben tartani a szemtanú szerint nagyon gyorsan mozgó gépet, de ez olyannyira nem sikerült, hogy a repülővel pár pillanatra ismét a levegőbe emelkedett, majd fejre állva esett vissza a földre.

A The Washington Post szerint a gépet irányító, kapitányi rangban szolgáló Erik Gonslavesnek 1600 lerepült óra mellett harci tapasztalata is van, tehát nem kezdő pilótáról van szó. Ő és a szintén a repülőben tartózkodó Kenneth Cordova őrnagy a fejere állt gépben rekedtek, több mint egy órán át, csak azután sikerült kiszabadítani őket.

Az eset körülményeit vizsgálják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!