szerző:
hvg.hu

Az IBM és a Samsung újdonsága áttörést hozhat többek között az okostelefonok teljesítményében és akkumulátoros üzemidejében.

Világrekord született nemrég azzal, hogy az iparág első 5 nm-es (GAAFET) szilíciumchipjét készítette el az IBM a Samsunggal és a Globalfoundries-zal együttműködésben. Ez, az EUV (extrém ultraibolya) litográfiával készült chip egyike a legkisebbeknek a maga nemében, a vastagsága néhány atomnyi, az átmérője pedig mindössze két DNS-spirál. A jelentősége pedig az, hogy lehetővé válhat, hogy csupán egy körömnyi (50 négyzetmilliméteres) chipre akár 30 milliárd tranzisztort helyezzenek el (a 7 nm-es technológiánál csak 20 milliárd tranzisztor fér el ekkora helyen).

©

Mindez a vállalat reményei szerint óriási áttörést hozhat a mobiltechnológiába, a virtuális valóság eszközeibe, a mesterséges intelligenciába. Összehasonlítva a mai, piacon elérhető élvonalbeli 10 nm-es technológiával, az úgynevezett nanoshetet alapú 5 nm-es technológia 40 százalékos javulást hozhat a teljesítményben. Ráadásul jóval (75 százalékkal) takarékosabban bánik az energiával. Ez a két dolog azt jelenti, hogy ugyanolyan teljesítmény mellett egy okostelefon akkumulátora akár négyszer annyi ideig bírhatja majd, mint jelenleg.

©

Egyelőre persze még csak kutatásokról van szó, az IBM csak nemrég publikálta az eredményeket. Azonban immár semmi akadálya annak, hogy akár már a közeljövőben is használni lehessen az 5 nm-es struktúrákat, arról nem is beszélve, hogy akár 3 nm-es struktúrák megvalósításához is közelebb kerültünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!