szerző:
hvg.hu

Az IBM és a Samsung újdonsága áttörést hozhat többek között az okostelefonok teljesítményében és akkumulátoros üzemidejében.

Világrekord született nemrég azzal, hogy az iparág első 5 nm-es (GAAFET) szilíciumchipjét készítette el az IBM a Samsunggal és a Globalfoundries-zal együttműködésben. Ez, az EUV (extrém ultraibolya) litográfiával készült chip egyike a legkisebbeknek a maga nemében, a vastagsága néhány atomnyi, az átmérője pedig mindössze két DNS-spirál. A jelentősége pedig az, hogy lehetővé válhat, hogy csupán egy körömnyi (50 négyzetmilliméteres) chipre akár 30 milliárd tranzisztort helyezzenek el (a 7 nm-es technológiánál csak 20 milliárd tranzisztor fér el ekkora helyen).

©

Mindez a vállalat reményei szerint óriási áttörést hozhat a mobiltechnológiába, a virtuális valóság eszközeibe, a mesterséges intelligenciába. Összehasonlítva a mai, piacon elérhető élvonalbeli 10 nm-es technológiával, az úgynevezett nanoshetet alapú 5 nm-es technológia 40 százalékos javulást hozhat a teljesítményben. Ráadásul jóval (75 százalékkal) takarékosabban bánik az energiával. Ez a két dolog azt jelenti, hogy ugyanolyan teljesítmény mellett egy okostelefon akkumulátora akár négyszer annyi ideig bírhatja majd, mint jelenleg.

©

Egyelőre persze még csak kutatásokról van szó, az IBM csak nemrég publikálta az eredményeket. Azonban immár semmi akadálya annak, hogy akár már a közeljövőben is használni lehessen az 5 nm-es struktúrákat, arról nem is beszélve, hogy akár 3 nm-es struktúrák megvalósításához is közelebb kerültünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!