szerző:
hvg.hu

Ígéretes kutatások vetik előre, hogy a jövő számítógépeivel akár mozdulatokkal, testbeszéddel is kommunikálhatunk.

A testbeszéd gyakran sokkal őszintébb, mint a kimondott szó, persze nem feltétlenül ezért trenírozzák a komputert a mozdulatok megértésére a Carnegie Mellon Egyetem Robotika Intézetében. A szakemberek azt szeretnék, ha újabb kommunikációs lehetőségek nyílnának a számítógép és az felhasználók között.

Arra tanítják a gépeket, hogy azok képesek legyenek akár több személy mozdulatait is követni valós időben, s értsék, hogy mit jelentenek a különböző mozdulatok (beleértve az ujjakét is), sőt akár megjósolják, milyen irányba folytatódik a mozgás a következő pillanatban.

©

Mindehhez a Panoptic Studio nevű kétemeletes, kupolás létesítményt szerelték fel 500 kamerával, s a számítógépnek 2D-ben kellett követnie a mozdulatokat. A szakemberekkel már többen is együttműködnek, de hogy még inkább kiterjesszék a közös munkát, még a vonatkozó kódokat is megosztották. Eredményeikről a július végi honolului CVPR 2017 konferencián fognak beszámolni.

Az ilyesfajta mozgásfelismerés különösen jól jöhet például a jövő önjáró autóiban, amelyek így tudnák, hogy valaki éppen lelépne az úttestre, de az olyan diagnózisok felállításánál is segíthetne, mint amilyen az autizmus vagy a depresszió.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!