szerző:
hvg.hu

A Juno űrszonda alig 9 ezer kilométeres magasságból fotózta le kedden a Földnél kétszer szélesebb légköri vihart. A NASA egyelőre csak a nyers képeket tette közzé, de lelkes rajongók már alaposan megdolgozták őket.

Szerdán jelentette a Juno űrszonda, hogy "Teljesítettem legutóbbi repülési feladatomat! Minden tudományos műszer és a JunoCam is működött." A küldetés sikere azért is nagy dolog, mert a tudósokat már az 1800-as évek óta foglalkoztatta a légköri jelenség, az űrkutatás történetében pedig ez volt az első űrszonda, ami ilyen közelről, alig 9 ezer kilométeres magasságból figyelte meg a körülbelül 16 ezer kilométer széles hatalmas légköri képződményt. Ami nagyjából kétszer olyan széles, mint a Föld átmérője.

A JunoCam felvételeit még nem dolgozták fel a NASA-nál, de a nyers képeket már közzétették.

Ezeket lelkes amatőr űrrajongók dolgozták meg egy kicsit. Íme néhány látványos eredmény.

©
©
©
©
©

A Juno űrszonda nagyjából egy évvel ezelőtt kezdte meg a Jupiter körüli misszióját, amivel a bolygó atmoszféráját (légkörét) és magnetoszféráját (a bolygó mágneses terét) tanulmányozza. A Juno röppályájának köszönhetően 53 naponta csupán néhány órára kerül ilyen közel a Jupiterhez, az elmúlt egy év alatt ez volt a hetedik ilyen alkalom, most pedig fotókat is tudott készíteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!