szerző:
hvg.hu

A pletykák szerint az Apple mérnökei gőzerővel dolgoznak azon, hogy egy 3D-lézer kerüljön a készülék hátlapjába. Egyelőre viszont kérdés, hogy elkészülnek-e vele egyáltalán időre.

Az elmúlt időszakban sokféle információt lehetett hallani arról, milyen is lesz az Apple soron következő mobilja, az iPhone 8. A lényeges tudnivalókat ezen a linken foglaltuk össze, és bár számos lehetséges funkció került eddig képbe, nemrég arról is lehetett már hallani, hogy bajban vannak az Apple mérnökei. Ennek ellenére most ismét egy új funkcióról érkeztek hírek.

A FastCompany beszámolója szerint ugyanis az Apple jelenleg egy olyan 3D-szenzort fejleszt, amit a készülék hátuljába szerelnének be, és ami jelentősen javíthatja a kamera autofókuszát, valamint a kiterjesztett valóságnál is nagy hasznára válhat a készüléknek. A hírek szerint ez a lézer nem más, mint egy függőleges rezonátorú felületsugárzó lézer (vertical-cavity surface-emitting laser – VCSEL), ami jelentős minőségi ugrást jelenthet a mélységérzékelésben.

©

Az Apple ARKit nevű fejlesztői eszköze számára – amit a kiterjesztettvalóság-alkalmazások fejlesztésére hoztak létre – egész biztosan óriási segítség lesz majd a lézer, jelenleg ugyanis "csak" a készülék hátlapi kameráját tudják használni a fejlesztők. Ráadásul nemrég egy olyan funkciót fedeztek fel az iOS 11-ben, ami szintén a kiterjesztett és a virtuális valóság használatát vetíti előre, amelyről egyébként az Apple idei WWDC fejlesztői konferenciáján is szó volt.

Emellett a fotózásban is jelentős javulást hozhat az új lézer, a jobb mélységérzékelésnek köszönhetően ugyanis az autofókusz sokkal könnyebben tudja majd eldönteni, hogy az adott tárgy milyen messze van a telefontól.

A hírek szerint az Apple három céggel is kapcsolatban áll a fejlesztések okán, ugyanakkor kérdés, a fejlesztést időben be tudják-e fejezni. Az is lehet, hogy a 3D-lézerre az iPhone 9-ig kell majd várni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!