szerző:
hvg.hu

Igazi kincsre lelt egy gyűjtő az egyik bukaresti bolhapiacon. Az eladó aligha sejtette, hogy pontosan mit árul. A tárgy elsőre egy ósdi írógépnek tűnik.

Egy szerencsés szakértő 100 euróért vásárolt egy bolhapiacon egy régi "írógépet", legalábbis eladója ezt hitte róla. A gyűjtő egyből, helyben bevitte eladásra; az árverésen a kikiáltási ár már 9000 euró volt, de a nyertes licitáló végül 45 000 eurót (kb. 13,7 millió forint) fizetett a berendezésért.

Az Artmark bukaresti aukciósház jelentésére hivatkozó SG.hu azt írja: a készülék valójában egy háromtárcsás Enigma kódfejtőgép volt, amit a németek használták a második világháborúban üzenetek kódolására és dekódolására.

©

A készüléket a piacon megvásárló gyűjtő egy kriptográfiai professzor volt, aki pontosan tudta, hogy mit vesz meg. A berlini Heimsoeth & Rinke által 1941-ben gyártott Typ 1 típusú Enigma készülék az aukciósház közleménye szerint hiba nélkül működik. A történészek feltételezései szerint Romániában még nagyon sok, eddig meg nem talált (vagy legalábbis nem azonosított) Enigma lehet.

Mostanában beszámoltunk még egy emlékezetes instant meggazdagodásról: pár perc alatt 275 millió forinttal lett gazdagabb valaki néhány programbeállítás miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!