szerző:
hvg.hu

A világ egyik legaranyosabb állatáról rengeteg adat alapján csak tud néhány aranyos képet csinálni a mesterséges intelligencia – gondolta a fejlesztő, aztán vélhetően megijedt az eredménytől.

Egy adatelemző, Alexia Jolicoeur-Martineau gondolta úgy, hogy egy korábban álomképek rajzolásához használt mesterséges intelligenciát valóságos dolgok megjelenítésére használ, nem is akármiről szeretett volna fotókat generálni: elképzelt macskákról.

Az lett volna a cél, hogy valósághűek legyenek a macskák, és ehhez meg is volt egy közel 16 ezer cicás fotóból álló adatbázis, illetve két algoritmus. Az egyik a képeket állította össze, de előtte a másik játszott főszerepet, hiszen macskás fotókat analizált, és be lett tanítva, hogy automatikusan ismerje fel azokat a képeket, amelyek nem valóságos macskákról készült, hanem generált képek. Így jött létre a Meow Generator.

Aztán várták a pontos és élethű végeredményeket. Nos, aranyos cicák helyett ijesztő macskákat dobott ki a gép.

©

Ez volt a tanulópénz, le is vonták a következtetéseket: hiába koncentráltak az arcot nagyban meghatározó szemekre és orrokra, összetettebb algoritmusok kellenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.