szerző:
hvg.hu

A meglehetősen furcsa, mondhatnánk futurisztikus külsejű számítógép fejlesztői elsősorban a komputer fizikai biztonságára fókuszáltak.

Támadó legyen a talpán, aki hozzáfér az Orwl nevű, tenyérnyi, repülőcsészealjra emlékeztető számítógépen őrzött adatokhoz. Az információkat ugyanis több fizikai réteg is védi: a gépet kizárólag jelszóval és egy kis NFC kulcs használatával lehet bekapcsolni. Ha a kulcs egy bizonyos hatósugáron kívül kerül, a processzor azonnal alvó üzemmódba vált, és használhatatlanná válik a két C típusú USB port, illetve a HDMI bemenet, szóval senki sem tud szaglászni a gépen.

©

De ha ez még nem volna elég, az eszköz arra is képes, hogy akkor is zároljon, ha elmozdítanák a helyéről, sőt ha fizikai behatolás érné (ami azért nem egyszerű a védőrétegeknek köszönhetően), akkor azonnal törli az adatokat az egyébként titkosított SSD-ről.

©

A gép Qubes operációs rendszerrel, Ubuntuval vagy Windows rendszerrel érhető el, és akár 480 GB-nyi adat tárolható rajta. Még hőmérséklet-ellenőrzőt is építettek a komputerbe. Az ára elég húzós, 1700 dollártól (azaz körülbelül 462 ezer forinttól) árulják majd, de kiépítéstől függően van 4300 dolláros (1,17 millió forintos) változata is. és augusztus közepétől szállítják. Azt ugyan nem ígéri, hogy a felhasználó gondatlanságából a gépre kerülő zsarolóvírusok ellen is véd, azonban úgy tűnik, hogy az effajta fizikai biztonságra is nagy az igény, hisz a komputerre végső soron a netezők adták össze a pénzt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!