szerző:
hvg.hu

Ha veszélybe kerül valaki, a hagyományosnál kevésbé feltűnő módszerrel is tud segélyhívást kérni az iPhone-on – ezt ígéri az Apple legújabb szabadalma.

Új, adott esetben akár életmentő funkciókat kap majd az iPhone, ha beépítik azokat a lehetőséget, amelyet az Apple most szabadalmaztatott. Az almás mobilokon erre eddig is volt kényelmes – egy 1 éves kislány esetében tényleg életmentő – megoldás, de a segélyhívást szeretnék még könnyebbé tenni, hogy adott esetben ne keltsen feltűnést, és gyors is legyen.

A szabadalom szerint bizonyos ujjaink ujjlenyomatával, egy megadott hangerőnél magasabb kiáltásunkkal, és külön erre beállított jelkóddal is el lehetne érni, hogy az iPhone automatikusan a rendőrséget hívja. Ez utóbbi azt jelenti: ha nem a megszokott jelkódot adjuk meg, hanem egy előre beállított másikat, akkor indul azonnal a hívás. Miközben a támadó, aki például telefonunk felnyitására kényszerít minket, észre sem veszi, hogy riasztottuk a rendőröket, azt hiheti, hogy csak elrontottuk a kódot.

Külön hasznos lehet ilyen eserben, hogy ilyen esetben a híváson túl a mobil automatikusan aktiválná a GPS-adatok megosztását, illetve bekapcsolja a kamerát élő közvetítéshez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!