szerző:
hvg.hu

A Google többéves fejlesztés után ki sem adta a moduláris mobilját, de a Facebook megpróbálkozhat vele, erre utal a legújabb szabadalma is.

A moduláris telefon egy olyan eszköz lesz, amelyben bizonyos alkatrészeket cserélni lehet, így elvileg anélkül tartható naprakészen vagy hozható jobb állapotba a telefon, hogy az egész készüléket le kellene cserélni – ezt korábban a Google kapcsán írtuk le többször, de az összelegózható mobilt hiába fejlesztették évekig, végül meg sem jelent, leállították a projektet.

Azóta a Google hiába várt csodamobilján dolgozó fejlesztők közül jó néhányan a Facebookhoz kerültek, és most egy hír arra enged következtetni, hogy egyáltalán nem véletlenül. A Facebook ugyanis szabadalmat adott be egy – idézzük – moduláris elektromechanikai eszközről. Nem derül ki pontosan, hogy miről van szó, de az biztos, hogy hangszóró, mikrofon, érintőképernyő, és GPS is van benne, és ami a legfontosabb: telefonként is tud működni.

Még a Google-nél Project Ara néven futott az ehhez hasonló fejlesztés, amelynek résztvevői most már a közösségi oldal Building 8 nevű kutatás-fejlesztési részlegének munkatársai. Itt dolgoznak egy olyan megoldáson is, amellyel gondolati úton tudnánk gépelni, nagyjából ötször olyan gyorsan, mint ahogy most bepötyögjük a szöveget a telefonunkon.

A Facebook-telefon megjelenése nem csak a szabadalom leírása miatt nem okozna meglepetést, hiszen facebookos mobilról már 2013-ban is szó volt, akkor a HTC-vel dolgoztak a terven, amiből végül nem lett semmi.

A Business Insider szerint viszont lehet ez akár egy olyan okos otthoni asszisztens is, amilyet nemrég az Amazon mutatott be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!