szerző:
hvg.hu

Adattárolási világrekordról számolhattak be az IBM kutatói: 330 millió könyvnek megfelelő információmennyiséget helyeztek el egyetlen kis cartridge-on.

Mindössze 2 MB-nyi adatot tárolt az IBM első félcolos mágnesszalagos tárolója, ennek az adatnak az ismeretében igazán lenyűgöző a pár évtizeddel később felállított mostani eredmény (ami 2006 óta immár az ötödik világrekord).

©

Az IBM kutatói – számolt be a The Verge – 330 terabájtnyi tömörítetlen adatot helyeztek el egy kis tenyérnyi nagyságú cartridge-on. Ez az adatmennyiség szerintük 330 millió könyvével egyenértékű. Az ehhez szükséges adatsűrűség (201 gigabit négyzetcolonként) 20-szorosa annak, amit a mai kereskedelmi forgalomban lévő szalagos egységek kínálnak. Ennek elérésére több új technológiát is kifejlesztett az IBM, s ebben több éven keresztül együttműködtek a Sonyval, akinek egyébként a szalagos tárolás alapjainak a kidolgozását köszönhetjük.

Bár a szalagos tárolókat elsősorban a videók archiválásához és háttérmentésekhez használják, egyre nagyobb a jelentőségük a felhőtárolásban is, különösen a terabájtnyi információ tárolásának kedvező költsége miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!