szerző:
Papós Tamás

A Facebook-vezér és felesége jótékonysági alapítványukhoz nem akármilyen munkaerőt vettek fel: Obama egyik legfőbb tanácsadója volt, majd Hillary Clinton kampányát vezette. Bár tagadta, hogy ez lenne a célja, ez egy újabb jele annak, hogy Mark Zuckerberg mégis az Egyesült Államok elnöki pozíciójára pályázik.

Az utóbbi időben Mark Zuckerberg nyilvánosság előtt tett megnyilvánulásai valójában egy elnökjelölt felépítési folyamatának részeinek tűnnek, és komolyan felmerült már a gyanú, hogy a Facebook-vezér 2020-ban indulhat majd az amerikai elnöki székért. Közelinek mondott ismerősei szerint “Zuckerberg egy birodalom uralkodója akar lenni”, de Zuckerberg a felvetésre úgy reagált: nem lesz így.

Ezután viszont például úgy ment el arra a helyre, amelytől az Egyesült Államokban szállított összes áru 40 százaléka függ, mintha egy kampányesemény lenne. És most kiderült egy fejlemény, ami miatt még gyanúsabb: oda sem a vonatok miatt mehetett a közösségi oldal alapítója. A Politico ugyanis kiderítette: Mark Zuckerberg és felesége jótékonysági alapítványához felvették azt az embert, aki Barack Obama egyik legfőbb tanácsadója volt az elnöksége idején, majd tavaly Hillary Clinton kampányát irányította.

Joel Benensonról van szó, aki ráadásul nem az első politikából érkező munkaerő az óriási Facebook-vagyonból összehozott alapítványnál. Januárban például felvették David Plouffét, aki Obama 2008-as, a közösségi média használatában forradalminak számító kampányát vezette, illetve alkalmazzák még Ken Mehlmant is, aki pedig a George W. Bush 2004-es újraválasztását eredményező kampányt irányította.

A Chan Zuckerberg Initiative szóvívője szűkszavúan annyit közölt: a közvélemény-kutatásokra nagy szükség van a munkájuk során – ezt azért hangsúlyozta, mert Joel Benenson pont erre specializálódott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!