szerző:
MTI

Az Iszlám Állam eBay-es vásárlásnak álcázva küldött pénzt egy feltételezett terroristának az Egyesült Államokba – közölte a Wall Street Journal az FBI-ra hivatkozva.

A 30 éves gyanúsított egy nyomtatóra adott fel álhirdetést az eBay aukciós oldalon. Ilyen módszerekkel érte el, hogy dzsihadistákkal kapcsolatban álló emberektől – látszólag az áru ellentételezéseként – 8700 amerikai dollárt (több mint kétmillió forintot) kapjon az eBay által alkalmazott fizetési csatornán, PayPalen keresztül. A pénzt laptopra, mobiltelefonra és VPN-kapcsolatra, virtuális magánhálózatra költötte, hogy az eszközök segítségével kapcsolatba tudjon lépni a szélsőségesekkel.

A terrormilíciának hűségesküt fogadott gyanúsítottat 2016-ban vették őrizetbe Marylandben. Az FBI szerint a férfi egy pénzátutalással foglalkozó nemzetközi hálózat tagja, amelynek Nagy-Britanniában és Bangladesben is vannak tagjai. Ezekben az országokban is több embert őrizetbe vettek. Az elfogott amerikai bevallotta a hírszerzésnek: tudta, hogy a pénzből terrortámadást akarnak finanszírozni az Egyesült Államok területén, de ő maga sohasem vett részt egy merénylet megtervezésében.

"Zéró tolerancia van érvényben piacunkon a bűnözői tevékenységekkel szemben" – mondta az Ebay egyik szóvivője a Wall Street Journalnak. Az aukciós oldal együttműködik a hatóságokkal az ügyben. A PayPal egyik szóvivője is azt közölte, hogy a cég "időt és erőforrásokat nem kímélve dolgozik a terrorizmushoz köthető tevékenységek megakadályozásán" a szolgáltatás igénybe vevői körében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.