szerző:
hvg.hu

A hiphop zenei stílus előtt tiszteleg ma a Google. A kereső főoldalán látható különleges grafika ezúttal egy komplett zenés játékot rejt.

Napra pontosan 44 évvel ezelőtt történt, hogy a jamaicai születésű Clive Campbell, azaz Kool Herc egy iskolaváró bulin olyat tett, mint előtte még senki más: a zenék közti szünetet arra használta ki, hogy két lemezjátszójáról zenéljen tovább, ezzel téve lehetővé, hogy a társaság folyamatosan táncoljon. Hozzá csatlakozott az MC, vagyis a ceremónia mester, aki a zenei alapra "szövegelt". Ezzel megszületett a hiphop.

Az új zenei irányzat gyorsan terjedni kezdett, egyre népszerűbbé vált, ám nem állt meg "csak" a zenénél: új művészeti ágat teremtett, megjelent az öltözködésben, így rövid időn belül saját kereteiből kilépve valódi életérzéssé vált. A hiphop 1985 és 1995 között élte aranykorát. A zene az USA keleti és nyugati parján is nagy népszerűségnek örvendett, de utóbbi volt a dominánsabb. Emiatt alakult ki a G-Funk, azaz a gengszetrrap. A stílus megteremtését Ice-T nevéhez kötik.

A Google mai logójával a hiphop születése előtt tiszteleg, ehhez egy komplett kis játékot készítettek. A rövid szöveges bevezető után mi magunk is dj-vé válhatunk: két lemezjátszón kell kevernünk a zenét, közben pedig különböző feladatokat – megadott zeneszámok lejátszása, szkreccselés, stb. – kell teljesítenünk. Minden feladat teljesítése után egy-egy érdekességet tudhatunk meg az előadókról.

©

A játékot a Google főoldalán indíthatja.

További érdekes Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!