szerző:
hvg.hu

A hiphop zenei stílus előtt tiszteleg ma a Google. A kereső főoldalán látható különleges grafika ezúttal egy komplett zenés játékot rejt.

Napra pontosan 44 évvel ezelőtt történt, hogy a jamaicai születésű Clive Campbell, azaz Kool Herc egy iskolaváró bulin olyat tett, mint előtte még senki más: a zenék közti szünetet arra használta ki, hogy két lemezjátszójáról zenéljen tovább, ezzel téve lehetővé, hogy a társaság folyamatosan táncoljon. Hozzá csatlakozott az MC, vagyis a ceremónia mester, aki a zenei alapra "szövegelt". Ezzel megszületett a hiphop.

Az új zenei irányzat gyorsan terjedni kezdett, egyre népszerűbbé vált, ám nem állt meg "csak" a zenénél: új művészeti ágat teremtett, megjelent az öltözködésben, így rövid időn belül saját kereteiből kilépve valódi életérzéssé vált. A hiphop 1985 és 1995 között élte aranykorát. A zene az USA keleti és nyugati parján is nagy népszerűségnek örvendett, de utóbbi volt a dominánsabb. Emiatt alakult ki a G-Funk, azaz a gengszetrrap. A stílus megteremtését Ice-T nevéhez kötik.

A Google mai logójával a hiphop születése előtt tiszteleg, ehhez egy komplett kis játékot készítettek. A rövid szöveges bevezető után mi magunk is dj-vé válhatunk: két lemezjátszón kell kevernünk a zenét, közben pedig különböző feladatokat – megadott zeneszámok lejátszása, szkreccselés, stb. – kell teljesítenünk. Minden feladat teljesítése után egy-egy érdekességet tudhatunk meg az előadókról.

©

A játékot a Google főoldalán indíthatja.

További érdekes Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.