szerző:
hvg.hu

Az Intel válaszolt az AMD "kihívására", és annyi magot gyömöszölt a következő csúcsprocesszorába, hogy az már gombócból is sok. Most kiderült, mit is tud majd a borsos áron mért technológia.

Május végén a tajvani Computex kiállításon szó szerint meglepte a világot az Intel: olyan processzort villantottak, ami képes lehet túlszárnyalni az AMD 16 magos Ryzen 9 processzorát. A fejlesztés tulajdonképpen épp az AMD-nek köszönhető, hiszen a gyártók számára az egymásra licitálás gyakorlatilag presztízskérdés. A végeredménnyel pedig mindig mi, felhasználók járunk jól.

Az Intel Core X i9 Extreme-ről ugyanakkor eddig nem sok mindent lehetett tudni, leszámítva az árát, ami 2000 dollár, vagyis nagyjából 516 ezer forint. Persze az extrém teljesítményt nem is az átlagfelhasználóknak szánják, sokkal inkább azoknak, akik nagy felbontású videókkal dolgoznak, vagy épp a legújabb játékokat akarják kiélvezni. De mit is kapunk ennyi pénzért?

A cég bejelentése szerint a 18 magos i9-7980XE alapjáraton 2,6 GHz-en dolgozik majd, de a Turbo Boost 3.0 technológiával ez 4,4 GHz-re tolható fel. Az Engadget szerint ez azt is jelenti, hogy nem ez lesz az Intel legerősebb órejelű processzora, az i7-7700K ugyanis 4,5 GHz-re képes.

©

A család többi tagját is rendesen felturbózták: a 16 magos i9-7960X 2,8 GHz-ről indul, a 14 magos 3,1 GHz-ről, a 12 magos pedig 2,9 GHz-ről. Mindegyiket 4,4, GHz-ig lehet feltornázni.

A 14-16-18 magos processzorokat szeptember 25-től lehet majd kapni, a 12 magos viszont már augusztus 28-tól elérhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!