szerző:
hvg.hu

Manapság szinte minden meghackelhető. Még a napelemek is, ami akár egy ország villamosenergia-ellátását is veszélyeztetheti.

Az ITsec nevű holland biztonsági cég kutatója hívta fel a figyelmet 21 sebezhetőségre a napelemek internetre kötött invertereiben (ezek alakítják váltóárammá az egyenáramot, s ha kihasználják ezeket a sebezhetőségeket, akkor az komoly kieséshez vezethet az európai villamosenergia-hálózatokban. A hackerek – állítja a szakember – képesek lehetnek átvenni az irányítást az inverterek felett, és ha egyszerre kapcsolják ki ezeket, akkor következhet be az áramkimaradás Európa különböző régióiban. A legfélelmetesebb az egészben, hogy akár egy perc is elegendő lehet egy ilyesfajta támadáshoz.

©

Az egyiptomi isten után Horus forgatókönyvnek elnevezett kutatásnak egy weboldalt is szenteltek, amelyik részletezi a sebezhetőségeket, illetve hogy milyen következményekkel járhat egy-egy ilyen támadás. Mindez különösen azokra az országokra igaz (például Németország), ahol az energiaellátásban fontos szerepe van a napenergiának.

Modelleztek egy háromórás áramkimaradást Európában június közepén, és azt találták, hogy ez akár 4,5 milliárd eurós kárt is okozhat. A biztonsági szakember még hónapokkal ezelőtt jelezte a sebezhetőségeket a legnagyobb, napelemeket gyártó céggel.