szerző:
hvg.hu

Manapság szinte minden meghackelhető. Még a napelemek is, ami akár egy ország villamosenergia-ellátását is veszélyeztetheti.

Az ITsec nevű holland biztonsági cég kutatója hívta fel a figyelmet 21 sebezhetőségre a napelemek internetre kötött invertereiben (ezek alakítják váltóárammá az egyenáramot, s ha kihasználják ezeket a sebezhetőségeket, akkor az komoly kieséshez vezethet az európai villamosenergia-hálózatokban. A hackerek – állítja a szakember – képesek lehetnek átvenni az irányítást az inverterek felett, és ha egyszerre kapcsolják ki ezeket, akkor következhet be az áramkimaradás Európa különböző régióiban. A legfélelmetesebb az egészben, hogy akár egy perc is elegendő lehet egy ilyesfajta támadáshoz.

©

Az egyiptomi isten után Horus forgatókönyvnek elnevezett kutatásnak egy weboldalt is szenteltek, amelyik részletezi a sebezhetőségeket, illetve hogy milyen következményekkel járhat egy-egy ilyen támadás. Mindez különösen azokra az országokra igaz (például Németország), ahol az energiaellátásban fontos szerepe van a napenergiának.

Modelleztek egy háromórás áramkimaradást Európában június közepén, és azt találták, hogy ez akár 4,5 milliárd eurós kárt is okozhat. A biztonsági szakember még hónapokkal ezelőtt jelezte a sebezhetőségeket a legnagyobb, napelemeket gyártó céggel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!