szerző:
hvg.hu

Lehet, hogy mégsem lesz bírósági ügy a Kaspersky Microsoft elleni panaszából, úgy tűnik, Redmondban átgondolták a Kaspersky-felvetéseket.

Júniusi keltezésű a hír, miszerint a Kaspersky Lab az Európai Bizottsághoz, illetve a német szövetségi versenyhivatalhoz fordul, a tisztességes verseny megsértésével vádolva a Microsoftot. A Kaspersky több trösztellenes panaszt is beterjesztett, azt nehezményezve, hogy a Windows 10 a amaga Defenderével indokolatlanul háttérbe szorítja más cégek (elsősorban persze a Kaspersky) biztonsági termékeit.

A Microsoft szerint számukra mindig is a felhasználók biztonsága volt a legfontosabb (korábban ezzel indokolták a redmondiak a Defender előtérbe helyezését), éppen ezért folyamatos megbeszéléseket folytatnak az antivírus termékek fejlesztőivel, köztük a Kasperskyvel. Úgy tűnik, végül sikeres volt e párbeszéd, a Microsoft ugyanis fontos, a fentiekkel kapcsolatos változtatásokat hajt végre a Windows 10 őszi nagy frissítésében, a Fall Creators Update-ben.

©

A jövőben sokkal egyértelműbben jeleníti meg a Windows a harmadik féltől származó megoldások használatának feltételeit, a felhasználóra bízva a választást közte és a Defender között, nem helyezi előre a saját megoldását. Jobb átláthatóságot adnak a szolgáltatások frissítési ütemezéséhez. Megengedik partnereiknek, hogy egyedi figyelmeztetéseket jelenítsenek meg termékeik lejártáról. Megváltoztatják, hogyan tájékoztatja a Windows a felhasználókat az antivírus termékek lejártáról, és egészen addig fenntartják a figyelmeztetést, amíg a felhasználó nem választ biztonsági megoldást, mindegy, melyiket. A Kaspersky megelégedéssel nyugtázta a változtatásokat, kifejezte háláját ezért a Microsoftnak, és közölte azt is, hogy lemond trösztellenes panaszairól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!