szerző:
hvg.hu

Lehet, hogy mégsem lesz bírósági ügy a Kaspersky Microsoft elleni panaszából, úgy tűnik, Redmondban átgondolták a Kaspersky-felvetéseket.

Júniusi keltezésű a hír, miszerint a Kaspersky Lab az Európai Bizottsághoz, illetve a német szövetségi versenyhivatalhoz fordul, a tisztességes verseny megsértésével vádolva a Microsoftot. A Kaspersky több trösztellenes panaszt is beterjesztett, azt nehezményezve, hogy a Windows 10 a amaga Defenderével indokolatlanul háttérbe szorítja más cégek (elsősorban persze a Kaspersky) biztonsági termékeit.

A Microsoft szerint számukra mindig is a felhasználók biztonsága volt a legfontosabb (korábban ezzel indokolták a redmondiak a Defender előtérbe helyezését), éppen ezért folyamatos megbeszéléseket folytatnak az antivírus termékek fejlesztőivel, köztük a Kasperskyvel. Úgy tűnik, végül sikeres volt e párbeszéd, a Microsoft ugyanis fontos, a fentiekkel kapcsolatos változtatásokat hajt végre a Windows 10 őszi nagy frissítésében, a Fall Creators Update-ben.

©

A jövőben sokkal egyértelműbben jeleníti meg a Windows a harmadik féltől származó megoldások használatának feltételeit, a felhasználóra bízva a választást közte és a Defender között, nem helyezi előre a saját megoldását. Jobb átláthatóságot adnak a szolgáltatások frissítési ütemezéséhez. Megengedik partnereiknek, hogy egyedi figyelmeztetéseket jelenítsenek meg termékeik lejártáról. Megváltoztatják, hogyan tájékoztatja a Windows a felhasználókat az antivírus termékek lejártáról, és egészen addig fenntartják a figyelmeztetést, amíg a felhasználó nem választ biztonsági megoldást, mindegy, melyiket. A Kaspersky megelégedéssel nyugtázta a változtatásokat, kifejezte háláját ezért a Microsoftnak, és közölte azt is, hogy lemond trösztellenes panaszairól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.