szerző:
hvg.hu

Visszavonta az „ajánlom” minősítést az egyik legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezet néhány Microsoft-notebooktól. A gyártó már reagált is az általa igencsak barátságtalannak tartott lépésre.

Nemcsak a Surface Laptopot, hanem a Surface Bookot sem ajánlja az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi cég, miután állítólag sok panasz érkezett a felhasználóktól ezekre az eszközökre. Sokan állították, hogy problémáik vannak a készülékek indításával, mások gépe lefagyott vagy egyszerűen leállt, megint mások azt nehezményezték, hogy nem elég érzékeny az érintőképernyő.

A Consumer Reports szerint a szóban forgó gépek (Surface Laptop 128 és 256 GB, Surface Book 128 és 256 GB) csak azért most kerültek szem elé, mert viszonylag friss modellekről van szó, és meg kellett várni, hogy elegendő adat gyűljön össze. A fogyasztóvédők által alkalmazott matematikával azt sakkozták ki, hogy a Microsoft-gépek egynegyedével lesz várhatóan probléma a használatuk második évének végéig. Bár a fogyasztói elektronika eszközeinek sajátsága, hogy egy részük meghibásodik a használat során, a CR szerint a redmondiak eszközeinél ez gyakrabban és rövidebb időn belül történik meg – olvasható a döntést indokoló blogbejegyzésben. Egyébként más cégtől is kaptak már kritikát a Surface Laptopok, az iFixit például rémálomnak minősítette a javíthatóságukat.

©

A Microsoft első reakciója rövid és lényegre törő volt: nem hisszük, hogy ezek az észrevételek felhasználóink valós tapasztalatait tükrözik, illetve megfelelnének a teljesítményt és a megbízhatóságot érintő fejlesztéseknek, amelyek valamennyi Surface-generációt érintik. Később egy kicsit hosszabban is reagáltak. Panos Panay alelnök kifejti, hogy az egy-, illetve kétéves használat során keletkező hibaarány lényegesen kisebb a CR által említett 25 százaléknál. A Microsoft figyeli a minőségre utaló jelzéseket, az egységenkénti incidenseket, amelyek generációról generációra javulnak, és jelenleg rekordalacsonyságúak (1 százalék alatt). Panay büszke cége termékeire, azok minőségére és megbízhatóságára, és szerinte sosem volt indokoltabb Surface-t venni, mint mostanság.