szerző:
Papós Tamás

A várakozásoknak megfelelően az Oreo nevet kapta az eddig csak O néven emlegetett legújabb, nyolcpontnullás Android-verzió. Az operációs rendszer több fronton is javítja a mobilok és tabletek képességeit, ahogy a felhasználói élményt is. A legtöbb androidosnak persze még sokat kell várnia, hogy élvezze ezeket az előnyöket.

Ahogy sejteni lehetett, az Oreo nevet kapta a legújabb Android. Az eddig csak Android O vagy 8.0 néven emlegetett, a Google saját telefonjain, vagyis a Pixelen, a Nexus 5X-en és 6P-n debütáló, majd a Pixelc C-re és a Nexus Playerre is érkező operációs rendszert a teljes napfogyatkozásra időzítve jelentették be. Pont az alábbi videó fájlneve buktatta le korábban az újabb „édességet”.

Korábban már összeszedtük, hogy mi minden miatt lesz jó az új operációs rendszer, az androidos mobilokon és tableteken az Oreo hosszabb üzemidőt, átláthatóbb értesítéseket, az alábbi fotón is látható kép a képben megoldást, új ikonokat, minőségibb zenehallgatást és színesebb kijelzőt ígér, illetve az is kiderült, hogy részletesebb információkat ad majd a készülék akkumulátorának merüléséről.

A Google hivatalos közleményéből kiderül, hogy az Android Oreo minden eddiginél nagyobb biztonságot is kínál, és a készülékek működését is gyorsabbá teszi. Az értesítésekről az is kiderült, hogy azokat az alkalmazások ikonjainál apró pontok is jelzik majd. Az Autofill funkcióval a megjegyzett bejelentkezési adatok is gyorsítják a mobilok használatát.

Ezen felül a „Beállítások” menüpontot is újragondolták, a Google ígérete szerint sokkal átláthatóbb lesz az Android világába újonnan érkezők számára, és persze az eddig is/korábban Androidot használók is könnyebben eligazodnak majd rajta. Többek között azt is könnyebben kezelhetik majd az új operációs rendszerben, hogy melyik alkalmazásnak mit engedélyeznek a háttérben. És persze új szmájlik is érkeznek az Oreóval.

©

Az Android 1.5 kapott először édes becenevet, a 2009-es CupCake után minden egyes új verzió valamilyen édesség nevét kapta. Sokan várták az Android Oreo érkezését, de az androidos világ töredezettsége miatt többségüknek még jó sokáig türelmesnek kell lenni, erre a tavaly bejelentett Android 7.0 Nougat (is) bizonyíték, amely még mindig csak az androidos mobilok 14 százalékán fut.

Az Android Oreónak egyébként lesz egy könnyített verziója is az olcsó, kis teljesítményű telefonokra.

Ha máskor is tudni szeretne az Android újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!