Balogh Csaba
Balogh Csaba

Világszerte tízmilliókat, de Magyarországon is 250 ezer embert érint a demencia. A közhiedelemmel szemben az “időskori elbutulás” néven is emlegetett jelenség egyáltalán nem természetes velejárója az öregedésnek. A betegséget nehéz diagnosztizálni, de tavaly nagyot léphettek előre a kutatások, idén pedig újabb jó év jöhet. Köszönhetően egy játéknak, és többek között sok magyar játékosnak.

Bő egy éve jelent meg a Deutsche Telekom memóriára és navigációs képességekre fókuszáló mobiljátéka, melyet azóta több mint 3 millió alkalommal töltöttek le a felhasználók. Egy Angry Birds-epizód letöltésszámával ez ugyan nem mérhető össze, de nem is feltétlen ez volt a cél: a Sea Hero Quest így is az egyik legnagyobb mobilos tudományos kísérlet lett. A Telekom és a játék elkészítésében aktívan részt vevő tudósok szerint az elöregedő társadalomban egyre többeket sújtó demencia kutatásában az eddigi legnagyobb kísérlet 599 önkéntessel zajlott, így a milliós letöltésszám több nagyságrenddel nagyobb mintát jelent. A felhasználók által játékkal töltött idő 12 ezer évnyi hagyományos laboratóriumi kutatást váltott ki – hangzott el a Deutsche Telekom keddi berlini eseményén elhangzott:

Mivel ez a szám meglehetősen nagy, rögtön adódik a kérdés, hogy milyen praktikus hasznos sikerült húzni egy ekkora adattömegből. A Kelet-Angliai Egyetem demenciakutatásért felelős professzora, Michael Hornberger néhány konkét eredményt is említett. Az egyik ilyen, hogy a férfiak és a nők navigációs stratégiái között valóban vannak különbségek. A tudós a közkeletű női-férfi előítéletre utalva annyit mondott: egyik nem sem rosszabb tájékozódásban, egyszerűen másként próbál eredményre jutni.

©

A másik eredmény meglehetősen rosszul hangzik: az adatok elemzésével a kutató rájöttek, hogy a tájékozódási képesség az általánosan hittnél jóval hamarabb, már 19 éves korban romlásnak indul. Ez persze nem azt jelenti, hogy 20 évesen már senki nem tud tájékozódni: a képesség egyénileg eltérő sebességgel, fokozatosan romlik. Az azonban, hogy valaki gyakran teljesen megzavarodjon, egyáltalán nem a természetes öregedés jele – a demencia nem szükséges velejáró, hanem egy betegség. Akit érint, az egy idő után már a saját lakóházában sem feltétlen talál el egyik helyiségből a másikba.

A tudósok jelenleg azon dolgoznak, hogyan lehetne bizonyos jelekből minél előbb diagnosztizálni a demenciát. Hornberger szerint mivel a betegség kezdeti fázisában az orvosoknak kihívást jelent elkülöníteni, hogy az öregedés természetes jeleivel állnak szemben vagy demenciával, ezért van szükség minél többféle támpontra – és pont ebben nyújt hasznos segítséget a mobiljátékkal szerzett rengeteg (anonim) kísérleti adat.

A cél az egyszerű, otthoni diagnózis

A berlini sajtótalálkozót azonban elsősorban nem a tavalyi játék eredményeinek publikálása miatt hívták össze, hanem hogy bejelentsék: elkészült a Sea Hero Quest új, VR jelzésű kiadása, amely már a virtuális valóság felhasználásával próbál a játékmenet során tudományosan hasznosítható eredményeket begyűjteni. Hans-Christian Schwingen, a Deutsche Telekom márkáért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, arra számítanak a VR platformmal a játékból még jobb, nagyobb pontosságú diagnosztikai eszköz válhat. Merthogy a cél éppen ez, egy olyan, lehető legpontosabb otthoni, bárki által elérhető módszert/eszközt találni, mellyel a lehető leghamarabb – a jelenleginél jóval korábban – szűrni tudják a szakemberek a demenciát.

A demenciakutató Michael Hornbergernek is nagy reményei vannak a VR-rel kapcsolatban, de azt is hozzátette, hogy várhatóan itt nem áll meg a projekt. Ha sikerült egy, a kórházak mellett otthon is egyszerűen használható, diagnosztikai módszert találni, azután olyan szoftvereknek kell jönnie, amelyek a kezelésben segítenek. Itt jöhet majd szóba például az AR is.

Maga a Sea Hero Quest mobiljátékot továbbra is letölthető telefonokra is, már 2 percnyi játékkal fontos adatokhoz juttathatjuk a kutatókat. Aki a VR verziót szeretné, annak egy Samsung Gear VR headsetre és az azzal kompatibilis Samsung telefonra lesz szüksége, azzal játszhat az Oculus Store-ból ingyen letölthető tudományos, de közben azért szórakoztató játékkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!