szerző:
Papós Tamás

Egy algoritmusokkal is foglalkozó művész úgy döntött: a technológiát is felhasználja, hogy különleges rajzokat alkosson. Az eredmények lenyűgözőek, és az egyik legjobb alkotás Palvin Barbarát ábrázolja.

Szergej Stoppel nem csak művész, de az algoritmusok is érdeklik, a két érdeklődési kört pedig összehozta egymással. Elsőként egy “könnyebb” algoritmust tervezett, amelyben egyre nagyobb körökkel, a rajzolást és a szüneteket váltogatva jött létre a mű, íme egy példa, amit az algoritmusnak köszönhetően egy erre kialakított rajzgép 30 perc alatt készít el.

©

Ezután jött az igazán nagy kihívás, vagyis a furcsa ötlet: egyetlen vonalat használva szeretett volna Stoppel szép rajzokat elérni. Ez azt jelenti, hogy itt a gép le sem veszi a tintát a lapról, folyamatosan rajzol, a vonalat tehát úgy kell irányítani, hogy ennek ellenére is szép legyen a végeredmény. Sikerült. (Ez kicsit hasonló ötlet ahhoz, mint amit egy általunk ajánlott, csak egyenes vonalakkal rajzoló oldal kínál.)

©

És akkor jött a legérdekesebb kihívás: néhány mintát szedett össze a művész, hogy ezeket variálja az algoritmusa.

©

Azt hiszi, hogy ebből nem jöhet ki jó rajz? Akkor nézze meg Palvin Barbara mozaikos rajzát.

©

Az algoritmus néhány rajzát egyébként ezen az oldalon meg is lehet vásárolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!