szerző:
hvg.hu

A St Jude Medical gyártmányú szívritmus-szabályozók felett hackerek vehetik át az uralmat és életveszélyes hibát okozhatnak – állítja egy ilyen hibák vizsgálatára szakosodott cég, ezért most minden pácienst visszahívnak, hogy javítsák a hibát a készüléken.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) tette közzé, hogy az Egyesült Államokban 456 ezer, a világ többi részén pedig további 280 ezer pacemaker van veszélyben. Az Abbott szívritmus-szabályozóival van gond, pontosabban az általa felvásárolt St Jude Medical eszközeinek hat típusával, amelyeken komoly biztonsági rést szúrt ki a MedSec.

A kifejezetten orvosi eszközök biztonságát vizsgáló cég szerint a hiba miatt hackerek tudják átvenni az uralmat az érintett pacemakerek felett, két életveszélyes problémát is okozva: le tudják meríteni az akkumulátort, illetve túl gyors szívverést is elő tudnak idézni. Ilyen eset egyébként még nem történt, a gyártó szerint pedig magas szintű tudás kell a hackerektől, hogy vissza tudjanak élni a hibával, de az FDA döntése alapján minden pácienst vissza kell hívni, hogy egy szoftverfrissítéssel megelőzzék a bajt.

©

A frissítés nem igényel műtéti beavatkozást, mindössze 3 percig tart, rádióhullámokon keresztül történik. A frissítés augusztus 28-tól már elérhető. Alig pár esetnél ugyan, de korábban előfordult, hogy ilyen frissítés okozott gondot a működésben, így az Abbott közlése szerint a betegek dönthetnek úgy, hogy kihagyják a beavatkozást.

A Guardian egyúttal emlékeztette az olvasókat, hogy 2016-ban érték kritikák a hibát felfedező céget, a MedSec ugyanis tavaly hasonló biztonsági réseket talált, majd ezt az információt megosztotta a Muddy Waters Capital befektetési céggel, amely rögtön el is adta a St Jude Medical részvényeit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!