szerző:
hvg.hu

A virtuális valóság megélésére alkalmas pultokat tett négy üzletébe a Telekom. A kipróbálható játék még a tudományon is lendít előre egy kicsit.

Múlt héten mutatta be Sea Hero Quest nevű játékának új verzióját a Deutsche Telekom. A VR-szemüvegben űzhető játék érdekessége, hogy a játékélményen túl tudományos kísérlet is: a játékosok szigetek és jéghegyek közötti lavírozásának minden másodperce a szakértők számára hasznos tudományos adattá konvertálható. Hagyományos módszerekkel több mint 5 órába telne ugyanannyi adat begyűjtése, mint kétpercnyi Sea Hero Quest játékkal.

A program otthoni használatra sima telefonos játékként is letölthető, de a múlt héten bemutatott VR-verzió kétségtelenül sokkal izgalmasabb tud lenni. Igen ám, de VR-szemüvege viszonylag keveseknek van. Erre találta ki azt a Telekom, hogy néhány üzletükbe olyan standokat telepítenek, ahol a betérők kipróbálhatják magát a virtuális valóság tudományosan és játékból is érdekes formáját.

A cég tájékoztatása szerint erre a Westendben, a Miskolc belvárosában, a pécsi Árkádban, valamint a székesfehérvári Albában lévő T-üzletekben van mód, illetve a budapesti InGame kávézóban. Mi a múlt heti berlini bemutatón kipróbáltuk a játékot, szerintünk érdemes a számlabefizetés mellett ráfordítani 10-15 percet a lelőhelyeken. (Ha adhatunk egy tippet: a szörnyetetős pálya a legaranyosabb – habár a legszédítőbb is, szó szerint.)

Ha kedvet kapott a citizen science űzéséhez, korábbi összeállításunkban több projektet is bemutattunk: kutathat más projektekben is a rákos megbetegedések témájában, földönkívüliek után, az óceán mélyén, de vannak nyelvészeti projektek, és az agykutatóknak is segíthet. Vagy akár az is nagyon hasznos lehet, ha egyszerűen csak bekapcsolva hagyja estére a telefonját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!