szerző:
hvg.hu

A virtuális valóság megélésére alkalmas pultokat tett négy üzletébe a Telekom. A kipróbálható játék még a tudományon is lendít előre egy kicsit.

Múlt héten mutatta be Sea Hero Quest nevű játékának új verzióját a Deutsche Telekom. A VR-szemüvegben űzhető játék érdekessége, hogy a játékélményen túl tudományos kísérlet is: a játékosok szigetek és jéghegyek közötti lavírozásának minden másodperce a szakértők számára hasznos tudományos adattá konvertálható. Hagyományos módszerekkel több mint 5 órába telne ugyanannyi adat begyűjtése, mint kétpercnyi Sea Hero Quest játékkal.

A program otthoni használatra sima telefonos játékként is letölthető, de a múlt héten bemutatott VR-verzió kétségtelenül sokkal izgalmasabb tud lenni. Igen ám, de VR-szemüvege viszonylag keveseknek van. Erre találta ki azt a Telekom, hogy néhány üzletükbe olyan standokat telepítenek, ahol a betérők kipróbálhatják magát a virtuális valóság tudományosan és játékból is érdekes formáját.

A cég tájékoztatása szerint erre a Westendben, a Miskolc belvárosában, a pécsi Árkádban, valamint a székesfehérvári Albában lévő T-üzletekben van mód, illetve a budapesti InGame kávézóban. Mi a múlt heti berlini bemutatón kipróbáltuk a játékot, szerintünk érdemes a számlabefizetés mellett ráfordítani 10-15 percet a lelőhelyeken. (Ha adhatunk egy tippet: a szörnyetetős pálya a legaranyosabb – habár a legszédítőbb is, szó szerint.)

Ha kedvet kapott a citizen science űzéséhez, korábbi összeállításunkban több projektet is bemutattunk: kutathat más projektekben is a rákos megbetegedések témájában, földönkívüliek után, az óceán mélyén, de vannak nyelvészeti projektek, és az agykutatóknak is segíthet. Vagy akár az is nagyon hasznos lehet, ha egyszerűen csak bekapcsolva hagyja estére a telefonját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.