szerző:
hvg.hu

A világ legértékesebb márkájáról, legnagyobb nyereséget termelő cégéről, az Apple-ről beszélünk, azonban létezik olyan diagram, amelyik egy komoly problémát mutat a cégnél.

Többek között a Business Insider tette közzé a Guggenheim Securities diagramját, amelyik egy fontos, az Apple-t érintő problémára világít rá: a bevételnövekedés hiányára.

A diagramot vizsgálva kiderül, hogy 2016-ban már csak két területen tudtak bevételnövekedést elérni az előző évhez képest, a szolgáltatásoknál és az egyéb termékeknél (azaz nem az iPhone, iPad, Mac triónál), ráadásul ezek közül is csak a szolgáltatásoknál (iTunes, appok, tartalom) látható szignifikáns növekedés.

©

Persze az új iPhone-ok, elsősorban a jubileumi iPhone nagy bevételnövekedést hozhat, azonban ez – véli a ZDNet – nem jelent hosszú távú megoldást. Csak rövid távú nyereségről van ugyanis szó, ráadásul az Apple teljesen kiszolgáltatott (lesz) az iPhone-nak, mivel jelenleg semmi igazán új nincs a tarsolyukban.

Ez pedig – idézi a ZDNet a Guggenheim Securities szakértőjét – nagy hátrányt jelent az Apple-nek az olyan riválisokkal szemben, mint az Alphabet (Google) vagy a Facebook. Ez utóbbiak egyébként szépen profitálhatnak a hirdetésekből is (amelyeket elvisel a felhasználó, hiszen ingyen kapja a termékeket), az Apple eszközeiért viszont már fizettek (nem is keveset), így ugyancsak meg kell indokolni a plusz költségeket, kellemetlenségeket.

Az Apple-nél talán az AR (ARKit) és a kizárólagos tévétartalmak streamelése jelenthet további bevételforrást. Viszont az AR esetében inkább olyan funkciókat kell fejleszteni, amelyek jobbá teszik a kiterjesztett valóságot a konkurensek megoldásánál, mert az a szlogen, hogy a „tömegeknek hozzuk el az AR-t”, kicsit megmosolyogtató egy több mint ezer dolláros okostelefon esetében.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!