szerző:
hvg.hu

Elon Musk, a SpaceX vezetője az Instagramon mutatta meg az űrforradalmat ígérő cége teljes szkafanderét.

Nem csak hasznosnak kell lennie, hanem menőnek is – ez volt a kitűzött cél a SpaceX-nél, amikor elkezdték kigondolni, milyen ruhában is küldjék majd az űrbe az asztronautákat. Épp ezért vették fel Jose Fernandez jelmeztervezőt, aki többek között a Tron és a Vasember-filmek ruháiért is felelt. Az űrruha egy ideje már elkészült, de Elon Musk eddig csak a sisakot mutatta meg.

A cégvezető ezúttal újabb képet tett ki az Instagramra, amelyen már a teljes űrruha látszik. Mintha a Star Wars-filmek és a Daft Punk viseleteinek ötvözete lenne.

Az űrforradalmat ígérő SpaceX ruháján látható, hogy nincs rajta a filmekből megszokott NASA-űrruhák jellegzetes, nyak körüli gyűrűje. Ez már nem újdonság, ugyanis a Boeing korábban bemutatta a Starliner kollekcióját, amelyben már szintén nem volt meg a vastag, nehéz, a mozgást komolyan akadályozó gyűrű. Ezzel és a sisak átalakításával a harmadára csökkentették az űrruha súlyát, és eléggé úgy tűnik, így lett kialakítva a SpaceX űrruhája is.

Ez a ruha vészhelyzetben is jól jön, a SpaceX öltözetében nyomáscsökkenés esetén sincs életveszélyben az űrhajós, megvédi őt, amíg biztonságossá válik a helyzet.

Az űrruhán kívül a Crew Dragon is látszik a képen, vagyis az asztronauták kabinja, amelyben a NASA űrhajósai is utaznak, amikor a Nemzetközi Űrállomásra küldik őket. Itt meg is nézheti, milyen a kabin belülről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.