szerző:
hvg.hu

A kiterjesztett valóság révén élethű méretben betehetjük majd az IKEA bútorait a lakásunkba, hogy mobilon lássuk, jól mutatna-e kiszemelt helyén – és ehhez meg sem kell venni a bútort.

Amikor valaki az IKEA katalógusait nézegeti, vagy az üzletben jár, és meglát egy szép bútort, máris elképzeli, hogyan mutatna otthon. Azt viszont csak akkor látjuk, hogy valóban jól néz ki a bútor az otthonunkban, ha már megvettük és a helyére tettük. És persze előfordulhat, hogy csalódás éri az embert, mert az áruházban nem úgy képzeltük az összképet, mint a valóságban. Ezt a problémát előzné meg az IKEA egy alkalmazással.

©

Várhatóan októberben jelenik meg az iPhone-os app, amelyhez az Apple ARKitet használja fel – ezzel a kiterjesztettvalóság-technológiával lehetséges az is, hogy az ön kertjében landoljon egy rakéta.

Csak elő kell venni majd a mobilt, megnyitni az appot, nézegetni az IKEA katalógusát, ha pedig valamelyik bútor felkelti az érdeklődését, és épp otthon van, máris modellezheti, hogy a lakása adott pontjain hogyan nézne ki a kiszúrt termék és mekkora helyet foglalna. Nem egészen újdonság ez a bútorcégnél, a jelenlegi katalógus appverziója is tud hasonlót, de az új technológiával tökéletesítik az otthoni bútorélményt.

Az alkalmazás IKEA Place néven fog megjelenni, és nem a cég egyetlen okos megoldása. Hangvezérléssel és mozgásérzékelővel is ellátták okoslámpáikat, a bútoraikat vezeték nélküli töltéssel látják el, illetve otthoni akkumulátort is fejlesztettek. Sőt, már az űrkutatásba is belekóstoltak, hogy helytakarékos megoldásaikat tökéletesítsék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.