szerző:
hvg.hu

Nem lehet véletlen, hogy a Qualcomm éppen egy nappal az Apple nagy bejelentései előtt tett közzé egy olyan listát, amelyik azt bizonyítja, hogy az újdonságok mindig az Android-platformon debütálnak.

A Qualcomm egy blogpostban tett hitet az Android-platform mellett, éppen egy nappal az új iPhone-ok bejelentése előtt. Ugyan nincs nyíltan kimondva, de az itt szereplő listát elnézve egyértelmű a Qualcomm véleménye: az innovációk az Android-platform felől jönnek. Listába szedte ugyanis a jelentős újdonságokat és azt, hogy melyik eszközön jelentek meg először. És milyen érdekes: kizárólag androidos eszköz szerepel a felsorolásban. Ez a hozzáállás nem nagyon meglepő, hiszen a Qualcomm és az Apple közismert ellenlábasok, időnként a bíróságig is elmennek, ráadásul az androidos platform nagy beszállítója a Qualcomm, a Snapodragon chipkészletek mindenütt ott vannak.

A Qualcomm-lista sok valóban innovatív újdonságot említ, például az arcfelismerést ( Samsung Galaxy S8), a keret nélküli kijelzőt (Xiaomi Mi MIX), az első OLED megjelenítőt (LG Flex 2), vízálló érintőképernyő (Sony Xperia Z4), 4K kijelző (Sony Xperia XZ Premium). Azért van tévedés is a listában – mutat rá a Phone Arena –, például, hogy a dupla kamera nem a HTC One M7-ben, hanem a One M8-ban jelent meg először.

©

Olyan érdekességek is vannak, hogy a kiterjesztett valóság lehetősége először a Lenovo Phab Pro 2 telefonban jelent meg, ami viszont egyáltalán nem lett sikeres. A lista azonban nem szól valamiről, ami legalább annyira fontos, mint az innováció. Az Android-platform töredezettségéről van szó, ami sajnos azt hozza magával, hogy hiába kap egy (csúcs)telefon meg először egy fantasztikus funkciót, elképzelhető, hogy a már említett töredezettség miatt ez el sem terjed vagy csak nagyon lassan. Ilyen viszont nem fordulhat elő az iOS-nél.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!