szerző:
hvg.hu

Igazi különlegességnek ígérkezik a RED jövő évi telefonja: holografikus kijelzője lesz. Egy videó mutatja, hogyan is kell elképzelni egy ilyen display-t.

Mi is írtunk már arról a mindenképpen különleges telefonról, amely 2018 sztárja lehet: a RED cég Hydrogen One nevű készüléke holografikus kijelzővel jelenne meg (és ennek megfelelően az ára is az egekbe száll, 1200 dollár lesz).

A múlt héten – számolt be róla többek között az Engadget – a RED ügyvezető igazgatója jelentett be egy hosszú távú exkluzív együttműködést a Hewlett-Packard Labs spin-offjaként emlegetett Leica Inc. stratuppal.

Ez utóbbi cég a „light field” holografikus kijelzők vezető szállítójaként jellemzi magát. A „light field” technológia többrétegű, irányított háttérvilágítást kapó LCD-t használ, amely két különböző képet küld a két szemnek egy objektumról, így érve el szemüveg nélküli 3D-hatást. Ez a technológia roppant ígéretes a VR és AR sisakok számára, de a külső megjelenítőknél eddig korlátozottak voltak a látószögek.

©

A Leiánál persze nem új keletű dologról van szó. Már több mint két éve kikerült YouTube-csatornájukra a holografikus display promóciós videója, ami valójában most, a Hydrogen One megjelenése előtt vált igazán izgalmassá a felhasználók számára. A videó hangsúlyozottan nem a Hydrogen One kijelzőjét mutatja, arra viszont jó, hogy elképzelésünk legyen a holografikus megjelenítő mibenlétéről. A Leia technológiája lehetővé tenné, hogy az elemek közvetlenül az eszköz felett lebegjenek, illetve a kijelzőből „nyúljanak ki”.

Ami a RED telefonját illeti: nem minden tartalom tudna kiugrani a display-ből, ehhez h4v. formátumban kell(ene) lenniük a játékoknak, fotóknak, videóknak. Ilyen képet a Hydrogen One speciális kameramodulja tudna készíteni, vagy konvertálni lehetne h4v-be a 3D-tartalmakat, esetleg a 2D-ket először 3D-be, utána h4v-be. Egyelőre az sem világos, hogy az appok meg tudnának-e holografikusan jelenni.

A Hydrogen One állítólag 2018 első felében jelenik meg, viszont a működőképes prototípusra már az elkövetkező hónapokban számíthatunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!