szerző:
hvg.hu

Annyi homokot és kavicsot termel ki évente az emberiség, hogy a tudósok kénytelenek voltak megkongatni a vészharangot. Az iparban előszeretettel alkalmazott alapanyag kitermelése miatt fajok halnak ki, de gazdasági és társadalmi problémákhoz is vezet.

Sajnos ma már általános tény, hogy az emberiség egyre gyorsuló mértékben zsákmányolja ki a Föld erőforrásait. Elég csak a kőolaj- és földgázkitermelésre, a szénbányászatra vagy a fa kitermelésére gondolni: mindegyik nyersanyag fogyóban van. Kutatók egy csoportja most ehhez a listához "csapott hozzá" még egy tételt, amiből hamarosan hiány lehet: a homok.

A Gizmodo beszámolója szerint az elmúlt években a homok és a kavics világszerte az egyik legtöbbet bányászott anyagok lettek, előbbi hiánya pedig súlyos gazdasági, társadalmi és ökológiai problémákat eredményez. A 2016 végén megjelent tanulmány szerint a világon összesen kitermelt 47-59 milliárd tonna nyersanyag mintegy 68-85 százalékát tette ki a homok és a kavics, ez az arány pedig nagyon gyorsan növekszik.

Mindezt az üveggyártásnak vagy épp az elektronikai iparnak köszönhetjük, a kutatók szerint azonban a kitermelésnek nemcsak az előbb-utóbb fellépő nyersanyaghiány lehet a következménye. A bányászat miatt ugyanis fajok halnak ki és a lakókörnyezetünket is pusztítja.

©

A kutatás szerint a homok kitermelése tehető felelőssé a Mekong Deltánál kialakult vízhiányért, az iparágra telepedett maffia viszont havonta 17 millió dollár bevételhez jut.

Egy 2014-es ENSZ-tanulmány szerint az évi 40 milliárd tonna homok- és kavicskitermelés nemcsak a bányákban, de a folyómederben és a tengerparton is folyik. Ez pedig közel kétszer akkora mennyiség, mint amennyi üledéket a világ összes folyója egy év alatt "elhord".

A kutatók szerint emiatt sürgős lépésekre lenne szükség: ki kellene számolni, mekkora homokkészlet áll még rendelkezésünkre, és mielőbb lépni kellene azért, hogy a homok felhasználása hatékonyabb módon történjen meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.