szerző:
hvg.hu

Annyi homokot és kavicsot termel ki évente az emberiség, hogy a tudósok kénytelenek voltak megkongatni a vészharangot. Az iparban előszeretettel alkalmazott alapanyag kitermelése miatt fajok halnak ki, de gazdasági és társadalmi problémákhoz is vezet.

Sajnos ma már általános tény, hogy az emberiség egyre gyorsuló mértékben zsákmányolja ki a Föld erőforrásait. Elég csak a kőolaj- és földgázkitermelésre, a szénbányászatra vagy a fa kitermelésére gondolni: mindegyik nyersanyag fogyóban van. Kutatók egy csoportja most ehhez a listához "csapott hozzá" még egy tételt, amiből hamarosan hiány lehet: a homok.

A Gizmodo beszámolója szerint az elmúlt években a homok és a kavics világszerte az egyik legtöbbet bányászott anyagok lettek, előbbi hiánya pedig súlyos gazdasági, társadalmi és ökológiai problémákat eredményez. A 2016 végén megjelent tanulmány szerint a világon összesen kitermelt 47-59 milliárd tonna nyersanyag mintegy 68-85 százalékát tette ki a homok és a kavics, ez az arány pedig nagyon gyorsan növekszik.

Mindezt az üveggyártásnak vagy épp az elektronikai iparnak köszönhetjük, a kutatók szerint azonban a kitermelésnek nemcsak az előbb-utóbb fellépő nyersanyaghiány lehet a következménye. A bányászat miatt ugyanis fajok halnak ki és a lakókörnyezetünket is pusztítja.

©

A kutatás szerint a homok kitermelése tehető felelőssé a Mekong Deltánál kialakult vízhiányért, az iparágra telepedett maffia viszont havonta 17 millió dollár bevételhez jut.

Egy 2014-es ENSZ-tanulmány szerint az évi 40 milliárd tonna homok- és kavicskitermelés nemcsak a bányákban, de a folyómederben és a tengerparton is folyik. Ez pedig közel kétszer akkora mennyiség, mint amennyi üledéket a világ összes folyója egy év alatt "elhord".

A kutatók szerint emiatt sürgős lépésekre lenne szükség: ki kellene számolni, mekkora homokkészlet áll még rendelkezésünkre, és mielőbb lépni kellene azért, hogy a homok felhasználása hatékonyabb módon történjen meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!